HRVATSKA

Rekordan broj vjernika u Zagrebačkoj džamiji

Ramazanski bajram u Zagrebačkoj džamiji ove godine obilježen je rekordnim brojem vjernika koji su zbog brojnosti bajram-namaz klanjali na dvorištu džamije.

Klanjanje bajram-namaza predvodio je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija Aziz ef. Hasanović.

Muftija Hasanović u hutbi je ukazao na važnost Ramazana i Ramazanskog bajrama za muslimane, koji je prilika za čišćenje tijela postom, a duše ibadetom.

"Bajram predstavlja vrhunac radosti koju dijelimo najprije s najbližima, a potom i sa ostalima", poručio je Hasanović.

Hasanović je upozorio na sve veću prevagu materijalnog na štetu duhovnog što rezultira uklanjanjem moralnih kočnica u društvu, kao i na sve veću depopulaciju lokalnog stanovništva na ovim prostorima. Pozvao je na očuvanje obiteljskih vrijednosti te na učenje od prethodnih generacija.

Broj vjernika u Zagrebačkoj džamiji ove godine bio je rekordan zbog velikog broja stranih radnika, muslimana, kojih je posljednjih nekoliko godina sve više u zemlji. Džamija je primila nekoliko tisuća vjernika koji su klanjali u svim pomoćnim prostorima džamije te u dvorištu.

Čestitke vjernicima povodom Ramazanskog bajrama poslali su predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, hrvatski premijer Andrej Plenković, brojni politički dužnosnici te diplomatski predstavnici u Hrvatskoj.

Uz Zagreb, vjernici u Hrvatskoj povodom Ramazanskog bajrama pohodili su Riječku džamiju i džamiju u Gunji te molitvene prostore u manjim mjestima diljem zemlje.

Bajram namaz iz Zagrebačke džamije uživo je prenosila Hrvatska radiotelevizija.