POKRENULI INICIJATIVU

Republikanci: Nema boljeg simbola slobode nego da nazovemo aerodrom po Trumpu

Putnici koji stižu u američki glavni grad uskoro bi mogli slijetati na "Međunarodni aerodrom Trump" ako nekoliko predanih republikanskih zastupnika uspije u svojoj zamisli koja je, po svemu sudeći, ipak unaprijed osuđena na propast. Trumpove pristaše u Zastupničkom domu ove su sedmice pokrenuli inicijativu za preimenovanje glavnog aerodroma u Washingtonu u znak poštovanja prema bivšemu predsjedniku koji se natječe za povratak u Bijelu kuću.

Arodrom trenutno nosi ime Johna Fostera Dullesa, državnog sekretara iz pedesetih godina prošlog vijeka, dok je drugi aerodrom u gradu, manji, nazvan po bivšemu predsjedniku Ronaldu Reaganu. Kongresmen Guy Reschenthaler, zamjenik predsjednika kluba zastupnika Republikanske stranke u Zastupničkom domu, rekao je da je inicirao zakon o promjeni imena jer je Trump bio, kako je kazao, najbolji predsjednik u njegovom životu.

Demokrati kontroliraju Senat

"Pošto milioni domaćih i međunarodnih putnika prolaze aerodromom, nema boljeg simbola slobode, napretka i snage nego da čuju 'Dobrodošli na međunarodni aerodrom Trump' dok slijeću na američko tlo", rekao je Reschenthaler.

Teško je povjerovati da će inicijativa uspjeti jer je i podrška republikanaca u donjem domu neizvjesna, a demokrati ionako kontroliraju Senat. Kampanja je uslijedila odmah nakon prvog aprila i izazvala podsmjehe demokrata.

"Dulles je stari, ružni aerodrom koji niko ne želi vidjeti. Stoga mislim da je ovo prikladna ideja", rekao je demokratski kongresnik Brendan Boyle.