Svijet

Reuters objavio morbidnu senzaciju: Kina prikuplja DNK trudnica širom svijeta?

Geopolitičko-fetalni skandal trese Evropu. Naime, već desetak godina širom svijeta se tokom trudnoće koristi test NIFTY, kojim se kod fetusa otkrivaju poremećaji poput Downova sindroma.

Taj test funkcionira tako da ginekolog uzme dio stanica iz fetusa i pošalje ih na analizu, piše Reuters.

“Vrlo sofisticiranim metodama analiziraju se odsječci koji su prisutni u krvi trudnice i na temelju tih analiza se procjenjuje rizik postoje li kod ploda nekakve kromosomske greške. Većina privatnih poliklinika radi te testove, interes trudnica je veliki. A zašto mi jako cijenimo taj test i jako smo sretni što ga imamo? Jer je takvo što prije 10 godina zvučalo kao znanstvena fantastika”, opisala je ginekologinja Jadranka Belan Žuklić.

Kinezi kradu gene?

Rezultati obično stižu za dvije sedmice. No, ključno je to što se analiza obavlja – u Kini. Novinari Reutersa tvrde da je NIFTY nastao u suradnji kineskog farmaceutskog giganta BGI-ja i vojske, kako bi se prikupili DNK podaci milijuna trudnica diljem svijeta. Nagađa se da bi uz ogromnu bazu gena, Kina u skorijoj budućnosti mogla imati znanstvenu, a prije svega medicinsku prednost nad ostatkom globusa.

Zasad ništa problematično

Dok Kinezi žestoko opovrgavaju sve optužbe, vlasti u Sloveniji, Njemačkoj, Estoniji, Kanadi i Australiji pokrenule su službenu istragu. Taj se test koristi i u Hrvatskoj, a iz HALMED-a tvrde da zasad ništa nije problematično.

“Do sada ni kroz nacionalni sustav, nismo dobili nikakvu obavijest koja bi upućivala na ovakav problem”, rekla je za RTL Direkt glasnogovornica HALMED-a, Ivana Šipić Gavrilović, javlja Reuters.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare