pohvalili se

Rimac dogovorio ogroman posao sa BMW-om: Ovo je možda najveći ugovor u historiji Hrvatske

Rimac Technology objavio je kako je sklopio dugoročno partnerstvo s BMW Grupom. Kako ističu iz Rimac Technology, oni će razvijati i proizvoditi visokonaponske baterijske sisteme za vozila BMW Grupe koji će se koristiti u budućim generacijama modela predviđenim za drugu polovinu 2020-ih.

Dodaju i da isporukom velikih količina naprednih baterijskih sistema, kompanija Rimac Technology kreće u sljedeću fazu – razvoj i proizvodnju tehnologije za projekte u velikim serijama. Saradnja s BMW Grupom označava značajnu prekretnicu za Rimac Technology, budući da predstavlja najveći i najambiciozniji projekt koji je firma imala do sada.

Pojašnjavaju kako ovakav razvojni iskorak zahtijeva uspostavu kompleksnih i velikih automatiziranih proizvodnih linija za baterije koje će biti smještene u novom Rimac Kampusu u blizini Zagreba. Značajan dio kampusa bit će posvećen upravo ovom projektu, što naglašava predanost tvrtke partnerstvu s BMW Grupom.

"Moj poslovni put započeo je s BMW-om serije 3 iz 1984. koji sam pretvorio u električni automobil u svojoj garaži kada sam imao 20 godina, što je zanimljiva poveznica sa sadašnjim partnerstvom s BMW Grupom. Ova saradnja označava ključan moment u rastu Rimac Technologyja te je jasan znak prijelaza iz pružatelja proizvoda visokih performansi za modele u malim serijama (poput Aston Martin Valkyrie-a, Pininfarina Battiste, Rimac Nevere itd.) u proizvođača s velikim kapacitetima za projekte poput ovog s BMW Grupom. Neprestanim rastom našeg poslovanja, uključujući i otvaranjem Rimac Kampusa, spremni smo isporučiti velike projekte za vodeće brendove u automobilskoj industriji. Projekt s BMW Grupom je jedan od prvih velikoserijskih za nas, no dogovaramo još mnoge slične poslove", istaknuo je Mate Rimac, osnivač i glavni izvršni direktor Rimac Grupe.

Iz Rimac Technology dodaju i kako se pojedinačne snage i stručnost ovih firmi međusobno nadopunjuju na iznimno produktivan način. Strategija elektrifikacije BMW Grupe usmjerena je na daljnju izgradnju njene vodeće pozicije u sektoru premium električne mobilnosti. BMW Grupa u partnerstvo donosi stručno znanje u području baterija i električnih pogonskih sistema koje je stjecala tokom više od 15 godina.

"Danas ne samo da radimo sa BMW-om, nego zajedno stvaramo budućnost njihovih električnih modela – i to u Hrvatskoj, gdje se razvijaju i proizvode baterijski sistemi za buduće BMW modele posljednje dvije godine, a sada je postalo i javno. Veliki dio Campusa je upravo namijenjen proizvodnji baterija za BMW, što ga, zajedno sa drugim dogovorenim poslovima, u potpunosti iskorištava (već nam fali prostora i planiramo novu tvornicu). To nije samo najveći posao u našoj historiji, nego možda i najveći ugovor u historiji države (ja barem nisam uspio naći veći)", kazao je.

Dva partnera će u kasnijoj fazi objaviti više informacija o vrsti strateškog partnerstva, kao i o njegovom obimui sadržaju.