ČUDO OD DJETETA

Rio Ferdinand: ‘Ovo šta radi Yamal je ilegalno. Ljudi, on ima 16 godina’

Lamine Yamal postigao je fantastičan gol u polufinalu Eura, u kojem je njegova Španija pobijedila Francusku 2:1. Zanjihao je dvojicu čuvara i onda fantastično s desne strane ljevicom naciljao dalji ugao s 20-ak metara i uz pomoć stative pogodio za izjednačenje. Yamalu je ovo prvijenac za Španiju, a tako je postao i najmlađi strijelac u historiji evropskih prvenstava.

Sa samo 16 godina i 362 dana prelijepim golom Francuskoj za 1:1 u 21. minuti polufinala postao je najmlađi strijelac u historiji Eura. No i samim nastupom ostvario je jedinstven pothvat, postao je najmlađi nogometaš koji je ikad nastupio u polufinalu nekog velikog međunarodnog turnira.

Srušio je Peleov rekord sa Svjetskog prvenstva 1958. godine. Brazilac je naime imao 17 godina i 244 dana kad je zaigrao u polufinalu.

Rio Ferdinand, proslavljeni bivši stoper Manchester Uniteda i Engleske, sada je komentator TNT Sportsa. Ferdinanda na X-u prati 11.6 miliona ljudi, a tokom polufinala Eura između Španije i Francuske (2:1), tamo se divio velemajstoriji Laminea Yamala.

Nakon što je Yamal zabio golčinu za Španiju, Ferdinand je napisao status "Lamine Yamal, prestani! Vau!". Slijedila je nova objava posvećena čudu od djeteta: "Ovo što Lamine Yamal izvodi je ilegalno. Ljudi, on ima 16 godina."

Na televiziji je dodao: "Impresionira me brzina kojom donosi prave odluke u pravo vrijeme. Iznenađuje me mirnoća kojom igra i kojom zrači. Kao da je onaj koji godinama igra u vrhunskom nogometu. Vrlo teško je postići jednostavnost s kojom Lamine igra.

Kada se kao mlad igrač priključiš seniorskoj momčadi kluba ili reprezentacije, razmišljaš kako pokazati ljudima zašto si tu i onda pretjeraš. U 9 od 10 slučajeva kod mladih igrača vidimo kako se previše trude. Ali kod ovog klinca to nikako ne vidimo i ne govorimo. On 9 od 10 puta donese pravu odluku. I sve to sa samo 16 godina."

Ferdinand je nastavio diviti se Yamalu: "Kako ga zaustaviti? To je zagonetka. Ako mu staneš blizu, predriblat će te. Ako se udaljiš od njega, pretrčat će te. I onda je tu ta njegova krasna ljevica. Stvarno je poseban."

Yamal nevjerojatno ponovio velemajstoriju od prošle godine

Yamal je ovom golčinom i nevjerojatno ponovio historiju. Njegov velemajstorski gol kopija je onog koji je zabio prošle godine. I to također Francuzima i također u polufinalu Eura, ali u U-17 konkurenciji.

Yamal je tada imao 15 godina i 10 mjeseci te je bio senzacija i tog EP-a. S četiri gola u isto toliko utakmica je bio najbolji strijelac prvenstva koje je osvojila Italija.