Ministrica unutrašnjih poslova

Žestoko bila protiv propalestinskih skupova: Britanski premijer Rishi Sunak otpustio Suellu Braverman

Propalestinske demonstracije je nazvala "maršom mržnje"

Suellu Braverman, britansku tvrdolinijašku ministarku unutrašnjih poslova, premijer Rishi Sunak je otpustio s položaja, izvještava PA Media, nakon što je dala zapaljive komentare o policijskom nadzoru propalestinskih marševa u Londonu, javlja CNN.

Braverman je služila kao Sunakov ministar unutrašnjih poslova tokom svog mandata u Downing Streetu, ali njena konfrontirajuća retorika prema migrantima, demonstrantima, policiji, pa čak i beskućnicima izazvala je podjele u Sunakovom kabinetu i izazvala spekulacije da ona planira svoju buduću kandidaturu za vodstvo.

Ona je nedavno bila kritikovana optužujući londonsku policiju da primjenjuje "dvostruke standarde" u načinu na koji upravljaju protestima, u tekstu u novinama Times u kojem se osuđuje nadolazeći propalestinski marš za koji je Downing Street rekao da ga Sunak nije odobrio.

U subotu su se kontrademonstranti krajnje desnice sukobili s policijom u centru Londona nakon što je Braverman nazvala propalestinske demonstracije "maršom mržnje".

Njen odlazak iz vlade dolazi jer Sunakova stranka ostaje duboko nepopularna među biračima, a ankete pokazuju da se konzervativci kreću prema potencijalno katastrofalnom izbornom porazu sljedeće godine.