ante budimir

Rođen u BiH, rat ga kao dijete otjerao, sada ponosno nosi boje Hrvatske: “Tata mi je poginuo, a majka…”

Ante Budimir je još jednom potvrdio da je u formi života. 33-godišnji hrvatski reprezentativac postigao je novi pogodak u La Ligi, njegov 16. ove sezone.

Fenjeraš Almeria ugostila je Osasunu, a nakon samo 10 minuta na semaforu je stajalo 0:2 za goste iz Pamplone. Budimir se upisao u listu strijelaca u 9. minuti susreta kada je Srbin Radovanović poslao krivo dodavanje prema domaćem vrataru Maximianu.

Golman Almerije pokušao je spasiti stvar i ostaviti loptu u igri, ali dodatno je pogoršao situaciju, dodao loptu Aresu točno u noge, on je proslijedio za Budimira koji neometan pogađa prazan gol Almerije za 0:2 Osasune.

Budimir je tako postao tek drugi igrač u historiji kluba iz Pamplone koji je postigao više od 15 pogodaka u prvenstvu, ispred njega je tek Julian Vergara koji je davne 1935./36. postigao 20 pogodaka.

Njegova priča je tužna. Budimir je rođen u Zenici, a kada je imao samo šest mjeseci bio je primoran da napusti svoj dom iz sela Ozimice u blizini Žepča.

Prošao je kroz svašta da bi došao do ovoga gdje je danas. Još kao dječak ostao bez oca, a odgojila ga je samohrana majka koja se pobrinula da njemu i njegovim sestrama nikad ništa ne fali.

"Rat i sve okolnosti su utjecale na to da napustimo dom i 1992. godine dođemo u Veliku Goricu. Tata mi je poginuo u automobilskoj nesreći."

"Mama Janja je sa mnom i dvije sestre Irenom i Renatom došla u Turopolje. Mama se žrtvovala za nas, sve nam je omogućila", ranije je ispričao Budimir za hrvatske medije.

Za hrvatsku reprezentaciju debitovao je tek sa 28 godina, a u takmičarskim utakmicama zabio je jedan gol, i to onaj protiv Armenije koji je Hrvatsku odveo direktno na Euro u Njemačkoj.