Ekološka akcija

Ronioci iz regije čiste i fotografiraju Neretvu ispod površine: Planirana velika izložba

Čišćenje rijeke i okupljanje najboljih ronilaca regije nije jedini cilj projekta

Ronioci iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine počeli su akciju čišćenja sliva Neretve pod motom "Sve za našu Neretvu".

Predvođeni domaćinima iz Ronilačkog kluba Mostar, ronioci iz regije čiste korito Neretve i akumulacije na rijeci.

Voditelj Ronilačkog kluba Mostar Branislav Stojkić kaže da je riječ o tradicionalnoj akciji.

"Osim ronjenja, jedna od naših djelatnosti je volontiranje u ekološkim sekcijama te na taj način pomaganje u očuvanju prirodnih bogatstava. Narasli smo do nivoa da imamo stotinu licenciranih ronilaca i da možemo organizirati velike akcije. Dolaze nam instruktori i ljudi koji se ronjenjem bave i po 40 godina", rekao je Stojkić.

Foto: AA

Čišćenje rijeke i okupljanje najboljih ronilaca regije nije jedini cilj projekta. Posebna pažnja posvećena je mladima i njihovoj edukaciji.

"Želimo uz sve osvijestiti mlade, napraviti generacijsku povezanost i osim ekološki - djelovati i edukacijski. Novitet je to što ćemo prvi put u Mostarskom jezeru raditi podvodnu fotografiju i snimati floru i faunu, a potom napraviti veliku izložbu. Vidjet ćete izbliza pastrmku, hercegovački kamen na dnu, ali i stvari ispod površine kojim su doprinijeli ljudi. Naša je želja prenijeti stvarno stanje", navodi Stojkić.

Akciji su se pored ronilaca priključili članovi Udruženja "Lađari" i Planinarskog društva "Prenj" iz Mostara koji su podrška na kopnu.

Foto: AA
Foto: AA
Foto: AA