o ubistvu đinđića

RTS odgodio emitovanje serije Sablja. Kažu da je to zbog nekog festivala, ali nisu naveli kojeg

Radio televizija Srbije (RTS) saopćila je danas da najavljenu seriju "Sablja" neće emitovati kada je najavljeno sljedećeg vikenda, već u nekom novom terminu koji će biti naknadno objavljen.

Kao razlog odlaganja navedeno je da serija treba da bude prikazana na festivalu, koji međutim nije imenovan. RTS je naveo da je politički triler o atentatu na srbijanskog premijera Zorana Đinđića, poslije prvih najava, izazvao veliko interesovanje evropskih televizijskih kuća, kao i najvećih svjetskih filmskih distributera.

"Uz zainteresovanost evropskih Javnih servisa za emitovanje serije – stigao je još jedan poziv koji sanjaju filmski autori širom svijeta. Jedan od najprestižnijih festivala filmskih i serijskih sadržaja razmatra mogućnost da 'Sablju' i priču koja je te 2003. godine potresla Srbiju, ali i čitavu svjetsku javnost, uvrsti u svoj program", saopćio je RTS.

"Zato, poštujući pravila evropske i svjetske filmske industrije, a u cilju promocije domaće kinematografije u svijetu, serija 'Sablja' će na RTS-u bit će emitovana u novom terminu o čemu ćemo blagovremeno obavjestiti gledaoce", naveo je RTS u saopćenju, bez navođenja o kojem se festivalu i evropskim servisima radi.

Serija je trebalo da bude emitovana od subote 24. februara, svakog vikenda, a kroz osam epizoda istražuje događaje o ubistvu premijera Zorana Đinđića i ulozi zemunskog klana i JSO u ovom atentatu.

Istovremeno, serija prati likove premijera, političara, kriminalaca, pripadnika paravojnih jedinica ali i fiktivne likove, najavljivao je ranije RTS.