Trumpov lični advokat

Rudy Giuliani izgubio licencu jer je govorio da je Trump pokraden na izborima

Rudy Giuliani izgubio je danas njujoršku pravnu licencu nakon što je državni žalbeni sud utvrdio da je lagao govoreći da su predsjednički izbori 2020. ukradeni njegovom klijentu, bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Sud je utvrdio da je Giuliani (80), bivši gradonačelnik New Yorka koji je bio lični advokat Donalda Trumpa, "neutemeljeno napao i podrivao integritet izbornog postupka ove zemlje" te da je "aktivno doprinio nacionalnom razdoru koji je uslijedio nakon predsjedničkih izbora 2020. godine, za što se nimalo ne kaje."

On je bio jedan od vodećih zagovornika lažnih tvrdnji da je Trumpov poraz bio rezultat raširene glasačke prevare.

Giuliani, koji je 1980-ih godina djelovao kao američki advokat na Manhattanu, suspendiran je od bavljenja pravnim poslovima u New Yorku od 2021., nakon napada Trumpovih pristaša 6. januara 2021. godine na američki Kapitol.

Suočio se s disciplinskim problemima i u Washingtonu, gdje je etičko povjerenstvo preporučilo da ga se liši licence.

Giuliani kaže da nije kriv

Giuliani je ranije govorio da vjeruje da su njegove tvrdnje istinite i da nije namjeravao širiti lažne tvrdnje, kao i da etičke optužbe narušavaju njegovo pravo slobode govora.

Optužen je da je davao lažne izjave sudovima, zastupnicima i javnosti dok je bio Trumpov advokat.

Sud je citirao lažne Giulianijeve tvrdnje o mrtvima koji su glasali u državama koje tradicionalno nisu ni demokratske ni republikanske kao i o prevari izbornih promatrača na jednom glasačkom mjestu u saveznoj državi Georgiji.

Giulianija također čekaju krivične prijave u Georgiji i Arizoni zbog doprinosa Trumpovim nastojanjima podrivanja izbora. On se izjasnio da nije kriv te je optužbe nazvao politički motiviranima.