kvalifikacije

Rukometašice BiH okupljaju se u Cazinu, počinje borba za Euro

Rukometašice BiH nalaze se u Prvoj grupi sa Rumunijom, Hrvatskom i Grčkom

Ženska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupit će se 8. oktobra u Cazinu na početku novog ciklusa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će se naredne godine u održati Austriji, Mađarskoj i Švicarskoj.

Rukometašice BiH nalaze se u Prvoj grupi sa Rumunijom, Hrvatskom i Grčkom.

Prvi susret u kvalifikacijama naše najbolje rukometašice odigrat će 11. oktobra od 16.30 sati na gostovanju u Mioveniju protiv Rumunije. Nakon toga, tri dana kasnije u Cazinu će dočekati reprezentaciju Hrvatske. Taj susret igra se u subotu, 14. oktobra u 20 sati.

Novi selektor bh. tima Adnan Bašić je 27. septembra objavio širi spisak igračica. On je najavio da će njegove izabranice u predstojećim utakmicama pružiti maksimum.

"Neće biti lako. Dobili smo vrlo jaku grupu sa Hrvatskom, koja je bila bronzana na pretprošlom Euru. U Rumuniji je ženski rukomet odavno na velikom nivou. Ekipu predvodi sjajna Cristina Neagu.

Grčka je selekcija kojoj možemo parirati. Upoznali smo je u prethodna dva ciklusa. Malo je nedostajalo da mi odemo u grupe kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, tako da vjerujem da možemo protiv njih igrati", smatra Bašić.

Kvalifikacije će se nastaviti krajem februara i početkom marta 2024., kada rukometašicama BiH predstoji dvomeč sa Grčkom.

U posljednja dva kola BiH dočekuje Rumuniju (3. april) te gostuje u Hrvatskoj (7. april 2024).

Na EP, koje se održati od 28. novembra do 15. decembra 2024., plasirat će se po dvije najbolje ekipe iz osam grupa te četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.