mjere za pariz

Rusi i Bjelorusi na OI smiju samo individualno i to bez ikakvih obilježja. Ekipama zabranjeno učešće

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) donio je u petak odluku kojom se ruskim i bjeloruskim sportistima dopušta nastup na Ljetnim olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine, ali bez nacionalnih obilježja.

Sportisti i sportistkinje iz ove dvije države će nastupati pojedinačno, kao neutralni, pod uvjetom da su ispunili kvalifikacijske norme, dok im ekipni nastup neće biti omogućen.

Oni će u Parizu praktično predstavljati sami sebe, jer na svojoj odjeći neće smjeti nositi nacionalna obilježja, niti će u slučaju osvajanja zlatne medalje biti intonirana njihova državna himna.

Nastup će biti dopušten samo onim takmičarima koji nemaju nikakve veze s vojskom ili snagama sigurnosti i koji ne smiju aktivno pokazivati svoju podršku ratu u Ukrajini.

Kao dodatni uvjet za nastup u Parizu, MOO zahtijeva od svih sportaša da se pismeno oabvežu na poštovanje Olimpijske povelje, a time i "mirovne misije olimpijskog pokreta".

Prema podacima MOK-a, osmero Rusa i troje Bjelorusa se dosad kvalificiralo za nastup na OI u Parizu. Kvalifikacijske norme je ispunilo oko 4.600 sportista, a među njima je i više od 60 ukrajinskih predstavnika.