luksuzna limuzina

Rusi napravili svoju verziju Rolls-Roycea: Kreće proizvodnja u bivšoj Toyotinoj fabrici

Rusi čine sve kako bi pokazali da ih rat koji su pokrenuli u Ukrajini ne ometa previše u svakodnevno životu, a ova vijest je jedan od primjera te strategije. Naime, ove godine će krenuti proizvodnja luskuzne limuzine Aurus, koju koristi predsjednik države Vladimir Putin, i to u bivšoj Toyotinoj tvornici u St. Petersburgu. Rekao je to Denis Manturov, vršitelj dužnosti zamjenika premijera.

Aurus Senat, retro je stiliziran te je službeni je ruski predsjednički automobil. Upravo je s tim vozilom Putin stigao na svoju inauguracijsku ceremoniju u Kremlju u utorak. Mnogi ga nazivaju ruskim Rolls Royceom. Jedno od tih blindiranih vozila Putin je u februaru poklonio i sjevernokorejskom vođi Kim Jong-unu, piše Automotive News Europe. Ruska državna novinska agencija TASS citira Manturova koji je rekao da bi proizvodnja u tvornici u St. Petersburgu trebala započeti do kraja godine i da je bivša Toyotina tvornica predana Aurusu na upravljanje.

Optimized by JPEGmini 3.9.2.5L Internal 0x5dd0baad

Toyota je izašla iz Rusija te je u martu prošle godine prenijela tvornicu na državnu firmu NAMI, koja ima većinski udio u brendu Aurus. Aurus Motors počeo je 2021. godine proizvoditi svoje automobile u ruskoj regiji Tatarstan, oko 1000 kilometara od Moskve. Prema podacima ruske agencije Autostat, četrdesetak automobila marke Aurus prodano je u Rusiji ove godine. Aurus je opremljen 4,4-litrenim V8 motorom, koji je navodno kreiran u suradnji s Porscheom, a pretpostavlja se da je zapravo kopija njemačkog agregata ili ga Rusi, jednostavno, kupuju. Također, ima i jedan električni motor te devetepeni automatik. Ukupno sistem razvija 440 kW.