još jedna burna noć

Rusi ponovo raketama zasuli Odesu, Ukrajinci uzvratili udarima dronovima na Krim

Ukrajinske snage navode da je uspješno uništeno 11 krstarećih raketa, 19 dronova i dvije protubrodske rakete

Protuzračna odbrana Ukrajine imala je napornu noć, prema snagama te zemlje. Navode da je uspješno uništeno 11 krstarećih raketa, 19 dronova i dvije protubrodske rakete.

"Ruski osvajači napali su Ukrajinu krstarećim projektilima Kalibr, protubrodskim projektilima P-800 Onyx i bespilotnim letjelicama tipa Shahed", navodi se u jutarnjem saopćenju.

Krstareće rakete

Čini se da su krstareće rakete bile bazirane na moru - ispaljene s "malog raketnog broda i podmornice" u Crnom moru.

Dronovi su lansirani s jugoistoka, dok su protubrodske rakete Onyx došle iz grada Sevastopolja na okupiranom Krimu.

Nejasno je kakvu je štetu prouzročio jedan projektil koji je, izgleda, prošao kroz protuzračnu obranu.

Oleg Kiper, guverner regije Odese, rekao je jutros da su "dvije vrste projektila" pogodile lučku infrastrukturu, zapalivši zgradu i oštetivši privatnu kuću i skladište.

U napadu je povrijeđena jedna žena.

Odesu pažljivo promatraju tržišta žitarica otkako je Ukrajina najavila "humanitarni koridor" za brodove koji će uploviti u crnomorske luke i utovariti žito za afrička i azijska tržišta, nakon što je Rusija izašla iz sporazuma koji je osigurao siguran izvoz ukrajinskog žita u julu.

Udar i na rusko tlo

A čini se da i Ukrajina nastavlja napad bespilotnim letjelicama iznad Crnog mora i Krimskog poluotoka, kao i na ruskom tlu, prema ruskom ministarstvu obrane.

Ministarstvo odbrane je u izvijestilo o "četiri bespilotne letjelice iznad sjeverozapadnog dijela Crnog mora i iznad teritorija Krima", navodi se u saopćenju na Telegramu.

Tada je navedeno da su još dvije bespilotne letjelice oborene iznad Kurska, a još dvije iznad teritorija regije Brjansk.

Guverner Kurska rekao je da su dronovi oštetili nekoliko privatnih kuća. Šef Brjanska je dodao da oboreni dronovi nisu prouzročili nikakvu štetu.

Izvještaji nisu provjereni i Ukrajina nije preuzela odgovornost.