očekuje probleme

“Rusi žele nerede prenijeti na sport, koriste takmičare kao agente”. Ukrajinski ministar upozorava pred Olimpijske igre

Vršitelj dužnosti ukrajinskog ministra sporta, Matviy Bidnyi, poručio je sportistima svoje zemlje da zadrže "hladnu glavu" i ne obraćaju pažnju na provokacije svojih ruskih kolega na Olimpijskim igrama ovog ljeta.

Govoreći za Guardian, Bidnyi je predvidio da će Rusija koristiti svoje predstavnike u Parizu kao dio svoje propagandne operacije.

Izbačena na SP

Sastavljene su i preporuke kako bi se ukrajinskom timu pomoglo da izbjegne upletanje u kontroverze.

Prošlog jula Olha Kharlan, ukrajinska predstavnica u mačevanju, izbačena je sa svjetskog prvenstva jer se odbila rukovati s ruskom protivnicom.

Postoji zabrinutost da bi se svaki sličan incident smatrao pobjedom zemlje koja je pokrenula potpunu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

“Poručio bih im da reagiraju na pravi način, na dostojanstven način. Da razumiju i budu svjesni da je ova provokacija namjerno napravljena.

Hladne glave ignorirati takve provokacije”, rekao je Bidnyi.

U preporukama će se naglasiti da bi ukrajinski sportisti trebali svesti interakciju s Rusima, od kojih bi se oko 40 moglo takmičiti u Parizu, na minimum.

“Ruske sportiste smatramo agentima hibridnog utjecaja.

Razumijemo da je ovo način na koji Rusija započinje rat i vodi rat: kako utječe i manipulira mislima. Sport je vrlo važan dio njihove propagande i mislim da smo učinili mnogo za svijet da ih držimo podalje od međunarodnog sportskog pokreta.

Konzervativna organizacija

Ni novinari se ne mogu pojaviti na Olimpijskim igrama pod svojom zastavom. To je dokaz da se ruska zastava osuđuje, da se ne može prihvatiti na međunarodnom događaju i to je vrlo simbolično”, dodao je on.

Bilo je mnogo poziva Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK) da u potpunosti ukine neutralni status i zabrani ruskim sportistima, zajedno s njihovim bjeloruskim kolegama, da uopće sudjeluju.

"MOK je vrlo konzervativna organizacija. Postoji više od 100 godina i oni stalno ističu svoju autonomiju. Shvatamo da se nalaze u centru društva i da međunarodni pritisak koji stvaraju mediji, koji su bili fokusirani na donošenje odluka, igra snažnu ulogu.

Sada vidimo da se ovaj ledeni brijeg počeo pomicati vrlo sporo", rekao je Bidnyi.