Svijet

“Rusi spremaju incident u najvećoj evropskoj nuklearci. Već su povukli osoblje sa tog područja”

Ukrajinska vojna obavještajna služba upozorila je da se ruske snage možda spremaju izvesti "provokaciju" u nuklearnoj elektrani Zaporožje koja je pod ruskom kontrolom.

Ukrajinska odbrambeno-obavještajna agencija rekla je da je zabrinuta jer Rusija navodno planira napraqviti incident u elektrani u petak, te ima informacije da je osoblje ruske nuklearne kompanije Rosatom napustilo lokaciju.

Ruski državni mediji već su optužili Ukrajinu za planiranje "provokacije" u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani koja će koincidirati s posjetom glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Ukrajini, izazivajući strah da bi ruska vojska mogla planirati "lažni napad".

Kada je Antonio Guterres u aprilu posjetio ukrajinsku prijestonicu Kijev, Moskva je izvela zračni napad na grad.

U srijedu je ukrajinski ministar unutarnjih poslova Denis Monastirskij rekao da se Ukrajina mora "pripremiti za sve scenarije", tokom vježbe za radnike hitne pomoći u Zaporožju.

Generalni selretar NATO-a, Jens Stoltenberg, također je upozorio da je rusko zauzimanje elektrane "povećalo rizik od nuklearne nesreće ili incidenta" i optužio Moskvu da je bila "nesmotrena" korištenjem područja kao polazne tačke za pokretanje artiljerijskih napada na ukrajinske snage.

Rusija je rekla da bi mogla zatvoriti elektranu, tvrdeći da su rezervni sistemi podrške oštećeni u udarima.

Igor Kirillov, načelnik snaga za radioaktivnu, hemijsku i biološku odbranu, rekao je da će, ako dođe do nesreće na tom mjestu, radioaktivni materijal prekriti Poljsku, Njemačku i Sloveniju.