službeno se oglasili

Rusija direktno optužila SAD za raketni napad na Krim. Kremlj najavljuje odmazdu

Kremlj je u ponedjeljak direktno optužio Sjedinjene Države za napad na Krim raketama ATACMS koje je isporučio Washington i u kome su ubijene najmanje četiri i ranjena 151 osoba. Moskva je službeno upozorila i američku ambasadoricu da će uslijediti odmazda.

Rat u Ukrajini izazvao je najveću konfrontaciju između Rusije i Zapada od kubanske raketne krize 1962. godine, a ruski zvaničnici tvrde da sukob ulazi u najopasniju fazu eskalacije do sada.

Direktno optuživanje Sjedinjenih Država za smrtonosni napad na Krim – koji je Rusija anektirala 2014. i koji sada smatra ruskom teritorijom iako ga većina svijeta smatra dijelom Ukrajine - predstavlja, međutim, korak dalje.

"Trebalo bi da pitate moje kolege u Evropi, a prije svih u Washingtonu, sekretare za štampu, zašto njihove vlade ubijaju rusku djecu. Samo im postavite to pitanje", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima o napadu.

Najmanje dvoje djece ubijeno je u napadu na Sevastopolj u nedjelju, tvrde ruski zvaničnici. Prikazani su ljudi kako trče s plaže u blizini Sevastopolja, a neke od ranjenih nose na ležaljkama.

Rusija je saopćila da su Sjedinjene Države isporučile naoružanje, dok su američki vojni specijalisti usmjerili oružje i dali podatke za njega.

Ni Ukrajina ni Sjedinjene Države nisu komentirale napad.

Rusija je pozvala američku ambasadoricu Lynne Tracy u ministarstvo vanjskih poslova gdje se suočila s optužbama da Washington "vodi hibridni rat protiv Rusije i da je zapravo postao strana u sukobu".

Napad, poručila je ruska strana "neće proći nekažnjeno. Svakako će uslijediti uzvratne mjere”.

Predsjednik Vladimir Putin više puta je upozoravao na rizik od mnogo šireg rata koji uključuje najveće svjetske nuklearne sile, iako je kazao da Rusija ne želi sukob sa NATO savezom pod američkim vodstvom.

Američki predsjednik Joe Biden u više navrata je odbacio slanje američkih vojnika da se bore u Ukrajini i izjavio je ubrzo nakon ruske invazije 2022.godine da bi direktna konfrontacija između NATO-a i Rusije značila treći svjetski rat.

Putin predstavlja rat u Ukrajini kao dio mnogo šire borbe sa Sjedinjenim Državama, za koje kaže da ignorišu interese Moskve nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991., a zatim su planirale da rascijepe Rusiju i preotmu njene prirodne resurse, prenosi Reuters.