Imaju pravo veta

‘Favorizuje Izrael’: Rusija i Kina zabrinute zbog Bidenovog plana o prekidu vatre u Gazi

Rusija i Kina, koje imaju pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a, izrazile su zabrinutost zbog nacrta američke rezolucije kojom bi se podržao prijedlog koji je iznio predsjednik Joe Biden za prekid vatre između Izraela i palestinskih boraca Hamasa. Smatraju da ovaj plan favorizuje Izrael.

Jedina arapska članica vijeća, Alžir, također je signalizirao da nije spreman podržati tekst, kažu diplomati. Za usvajanje rezolucije potrebno je najmanje devet glasova, za i bez veta SAD, Francuske, Britanije, Kine ili Rusije.

Biden je prije sedmicu dana iznio trofazni plan za prekid vatre za Pojas Gaze koji je opisao kao izraelsku inicijativu.

SAD traže međunarodnu podršku za plan koji Hamas još proučava. Washington je predložio nacrt rezolucije od jedne stranice 15-članom Vijeću sigurnosti UN-a u ponedjeljak i revidiranu verziju u srijedu, u čiji je uvid došao Reuters.

Trenutni nacrt pozdravlja prijedlog o prekidu vatre, i opisuje ga kao “prihvatljiv” za Izrael, “poziva Hamas da ga također prihvati i poziva obje strane da u potpunosti provedu njegove uslove bez odgoda i bez uvjeta”.

U njemu se navode neki detalji prijedloga s “potpunim i trajnim prekidom vatre” u Pojasu Gaze, kao dijelom prve faze i “po dogovoru strana, trajnim prekidom neprijateljstava” u drugoj fazi.

Neke članice vijeća postavile su pitanja o tome da li Izrael zaista prihvata plan, i žele da se vijeće pridržava zahtjeva postavljenog u martu za hitnim prekidom vatre i bezuslovnim oslobađanjem svih talaca, tvrde diplomati.

Rusija je predložila amandmane na američki tekst, u čij je uvid došao Reuters, a koji uključuju pozivanje i Hamasa i Izraela da prihvate prijedlog i zahtijevaju trenutni, bezuslovni i trajni prekid vatre koji bi poštovale sve strane.

Moskva također želi da se u nacrtu naglasi da će prva faza prekida vatre ostati na snazi ​​sve dok se pregovori nastave o drugoj fazi.

Mjesecima su pregovarači iz SAD, Egipta i Katara pokušavali posredovati u prekidu vatre. Hamas kaže da želi trajni prekid rata u Pojasu Gaze i povlačenje Izraela iz enklave od 2,3 miliona ljudi.

Izrael je pokrenuo zračnu, kopnenu i morsku ofanzivu na blokiranu palestinsku teritoriju, u kojoj je ubio više od 36.000 Palestinaca, sudeći prema zdravstvenim službama Gaze, prenosi Reuters.