napad u dagestanu

Rusija na nogama, napadači upali u crkvu i sinagogu. Šest policajaca ubijeno, svešteniku prerezali grkljan

Utvrđuju se sve okolnosti događaja i osobe koje su sudjelovale u terorističkim napadima, a njihovim će se postupcima dati pravna ocjena, navodi se u saopćenju istražne uprave

Šest pripadnika snaga za provođenje zakona i sveštenik navodno su ubijeni u, kako se čini, koordiniranim napadima naoružanih napadača u najjužnijoj ruskoj pokrajini Dagestan.

Zabilježeni su napadi na crkvu i sinagogu u gradu Derbentu te na sinagogu i policijsku stanicu u gradu Mahačkali.

Veliki broj ranjenih

Regionalne vlasti tvrde da je također ranjeno 12 policajaca, iako nije jasno u kojem gradu. Dva grada udaljena su oko 120 kilometara.

Dva militanta također su ubijena nakon napada, objavila je u nedjelju ruska državna novinska agencija RIA Novosti, pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova Dagestana.

Sveštenik je ubijen u napadu na crkvu u Derbentu, izjavio je predsjednik Dagestanske javne komisije za nadzor Shamil Khadulaev, prenosi CNN.

“Prema informacijama koje sam dobio, otac Nikolaj je ubijen u crkvi u Derbentu, prerezali su mu grkljan.

Imao je 66 godina i bio je jako bolestan”, rekao je Khadulaev.

Također je rekao da je stražar u crkvi naoružan pištoljem ubijen.

Drugi vjerski službenici su se zaključali u crkvu i čekaju pomoć, rekao je Khadulaev.

U međuvremenu, sinagoga u Derbentu je zapaljena uz fotografije na kojima se vide veliki plamenovi i oblaci dima koji sukljaju iz niza prozora na najmanje jednom spratu građevine.

U nečemu što se čini koordiniranim napadima koji su se dogodili otprilike u isto vrijeme kao i oni u Derbentu, sinagoga i policijska stanica u Mahačkali također su se našle pod vatrom.

I izraelsko ministarstvo vanjskih poslova opisalo je ono što je okarakterisalo kao "kombinirani napad" na dvije sinagoge.

“Sinagoga u Derbentu je zapaljena i izgorjela je do temelja.

Ubijeni su lokalni stražari. Sinagoga u Mahačkali napadnuta je vatrenim oružjem, nema više detalja.

Koliko je poznato, u sinagogama u vrijeme napada nije bilo vjernika.

Nema poznatih žrtava iz židovske zajednice", navodi se u saopćenju.

Formiran štab

Šef republike Dagestan, Sergej Melikov, objavio je na Telegramu poruku da su “nepoznate osobe pokušale destabilizirati društvenu situaciju".

"Na putu su im stali dagestanski policajci.

Prema preliminarnim informacijama, među njima ima i žrtava”, navoldi on.

Melikov je objavio da se utvrđuje identitet napadača, da je formiran operativni štab i da je u toku plan protuoperacije "Presretanje".

Pozvao je javnost da ostane smirena, rekavši:

"Panika i strah su ono na što su računali… Ovo neće dobiti od Dagestanaca!"

Istražna uprava Rusije za Republiku Dagestan sapćila je da je pokrenula istragu terorizma u vezi s napadima prema Krivičnom zakonu Ruske Federacije.

"Utvrđuju se sve okolnosti događaja i osobe koje su sudjelovale u terorističkim napadima, a njihovim će se postupcima dati pravna ocjena", navodi se u saopćenju istražne uprave.