Azerbejdžan

Rusija povlači svoje mirovne snage iz Karabaha

Ruske mirovne snage bile su raspoređene nakon sukoba 2020. godine u kojem je Azerbejdžan vratio veći dio svoje teritorije Karabaha nakon skoro tri decenije armenske okupacije

Rusija je započela povlačenje svojih mirovnih snaga iz južnog kavkaskog regiona Karabaha, objavila je u srijedu azerbejdžanska državna novinska agencija APA.

Ruske snage su prije nekoliko dana napustile teritoriju hrama Khudavang u okrugu Kalbajar, objavila je novinska agencija.

"Time je započeo proces povlačenja ruskog mirovnog kontingenta sa teritorije Azerbejdžana“, navodi se u objavi.

Agencija navodi da hram trenutno čuvaju azerbejdžanske snage.

Ruski zvaničnici se još uvijek nisu oglasili.

Ruske mirovne snage bile su raspoređene nakon sukoba 2020. godine u kojem je Azerbejdžan vratio veći dio svoje teritorije Karabaha nakon skoro tri decenije armenske okupacije.

Odnosi između Bakua i Jerevana napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Karabah, teritoriju međunarodno priznatu kao dio Azerbejdžana, i sedam susjednih regija.

Većinu teritorije je oslobodio Azerbejdžan tokom rata u jesen 2020. godine, koji je okončan nakon mirovnog sporazuma uz posredovanje Rusije, koji je takođe otvorio vrata normalizaciji.

Azerbejdžan je uspostavio puni suverenitet u Karabahu poslije antiterorističke operacije, nakon koje su se separatističke snage u regionu predale.