Svijet

Rusija prijeti Zapadu: Pazite šta radite, posljedice bi mogle biti nepredvidive

Nezadovoljstvo u Kremlju protiv Putina sve je jače, ali eksperti upozoravaju na scenario svrgavanja Putina

Rusija je službeno upozorila SAD i druge savezničke zemlje da ne isporučuju oružje Ukrajini, javlja BBC. Upozorenje je stiglo u službenoj diplomatskoj noti iz Moskve, koju je ruska ambasada u Washingtonu proslijedila američkom State Departmentu.

Rusija upozorava da pošiljke oružja SAD i NATO-a "dodaju ulje na vatru" sukobu u Ukrajini i da bi mogle dovesti do onoga što ruski diplomati nazivaju "nepredvidivim posljedicama".

Nota je poslana u utorak, baš kad je počela curiti vijest o novom paketu američke vojne pomoći Ukrajini. Samo nekoliko sati kasnije predsjednik Joe Biden odobrio je isporuku vojne pomoći od 800 miliona dolara, uključujući, po prvi put, artiljerijsko oružje dugog dometa poput haubica.

Visoki dužnosnik američke administracije rekao je kako bi se upozorenje moglo smatrati ustupkom Rusije da se vojna pomoć SAD i NATO-a Ukrajini pokazala učinkovitom.

Očekuje se da će prvi dio ove najnovije pošiljke stići u Ukrajinu sljedećih nekoliko dana, budući da se ruske snage nastavljaju mobilizirati na istoku zemlje, uoči, kako se očekuje, velikog napada na spornu regiju Donbas u Ukrajini u sljedećih nekoliko sedmica. Od početka rata SAD je Ukrajini dostavio više od tri milijarde dolara vojne pomoći.