izbjegava sankcije

Rusija ratuje pune blagajne. Putin nikada nije bio bogatiji i to zahvaljujući američkom strateškom partneru!?

Rusija ulazi u svoju treću godinu rata u Ukrajini s neviđenom količinom novca u državnoj blagajni, "pojačanoj" sa rekordnih 37 milijardi dolara od prodaje sirove nafte Indiji prošle godine.

To je objavljeno u novoj analizi koja zaključuje da je dio sirove nafte rafinirala Indija, a potom izvozila u Sjedinjene Američke Države kao naftne proizvode.

Tokovi novca

Ovaj tok plaćanja, u konačnici u korist Moskve, dolazi od Indije koja je povećala kupovinu ruske sirove nafte za više od 13 puta u odnosu na prijeratne količine, prema analizi Centra za istraživanje energije i čistog zraka (CREA), ekskluzivno ustupljenoj CNN-u.

Time će američki strateški partner New Delhi zamijeniti kupovinu sirove nafte od zapadnih kupaca, smanjenu sankcijama zbog ruske invazije na Ukrajinu, navodi se u analizi.

Iako prodaja ruske sirove nafte Indiji nije podložna sankcijama i potpuno je legitimna, ispitivanje brodskih ruta sugerira da bi ova ogromna količina pošiljki mogla uključivati takozvanu "flotu u sjeni" tankera za sirovu naftu, koje je Moskva posebno stvorila kako bi pokušala prikriti s kim i kako trguje i maksimizirati profit Kremlja.

CNN je svjedočio onome što je vjerovatno dio te složene trgovine u grčkoj luci Gythio ranije ovog mjeseca.

Dva tankera za naftu – jedan masivan, drugi manji – stajala su jedan pokraj drugog za prijenos s broda na brod. To uključuje prebacivanje sirove nafte između brodova, ponekad s ciljem prikrivanja njenog porijekla i krajnjeg odredišta.

Živopisna historija

Dva tankera imaju živopisnu historiju. Oba su ukrcana iz Rusije sedmicama ranije.

Jedan je u vlasništvu indijske kompanije optužene za umiješanost u kršenje sankcija, a drugi je prethodno bio u vlasništvu pojedinca pod sankcijama SAD.

"Transferi se ponekad obavljaju legalno, ali se također koriste kao nedopuštena taktika za izbjegavanje sankcija.

Dodajete višestruke slojeve ovoj igri brodova dok oni pokušavaju zbuniti vlasti o tome odakle dolazi ta nafta i ko je na kraju dana kupuje", rekao je David Tannenbaum iz Pole Star Globala, firme za praćenje pošiljki.

Desetine sličnih transfera događaju se svake sedmice u Lakonskom zaljevu Grčke, usputnoj tački na putu do Sueskog kanala i azijskih tržišta, kažu analitičari.

Ranije ovog mjeseca, Ministarstvo finansija SAD uvelo je novi paket sankcija protiv brodova i firmi za koje se sumnja da pomažu u transportu ruske sirove nafte kršeći američke sankcije, u pokušaju da spriječi funkcioniranje ruske flote u sjeni.

Paralelna struktura

Flota u sjeni omogućila je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu stvaranje paralelne pomorske strukture koja može izdržati promjenjivu taktiku i fokus zapadnih sankcija, sa stotinama tankera upitnog vlasništva, koji koriste složene rute.

Procjenjuje se da je ova flota prošle godine narasla na čak 1.800 brodova.

Neto učinak kupovine sirove nafte u Indiji bio je slabljenje pritiska koji ruski predsjednik Vladimir Putin osjeća zbog naftnih sankcija.

Ruski prihodi narasli su na rekordnih 320 milijardi dolara u 2023. i trebali bi još rasti.

Otprilike trećina novca potrošena je 2023. na rat u Ukrajini, prema nekim analitičarima. Veći udio je predviđen za finansiranje sukoba u ovoj godini.

Sredstva koja su na raspolaganju Kremlju stavljaju Moskvu u bolju poziciju za održavanje dugotrajnog rata od Kijeva, koji se bori da održi očajnički potreban protok zapadnog novca.

Rekordni prihodi i rashodi

Prema analizi javnih podataka ruskog ministarstva finansija, koju je proveo ekonomista Howard Shatz, ruski federalni prihodi i rashodi bili su na najvišoj nivou u historiji 2023. godine.

Ipak, Moskva još uvijek nije uravnotežila knjige, dodaje, što je pokazatelj same cijena rata, ali i udara sankcija na prihode od nafte.

Inače, analitičari kažu da su profiti koji se mogu ostvariti čak i od najmanjeg izbjegavanja sankcija protiv Rusije ogromni, samo teretom jednog naftnog tankera.

"Stvarno govorimo o nečemu što je nevjerovatno unosno. Iskušenje da to učine apsolutno je ogromno za trgovce. Mogli bi zaraditi od deset do 40 miliona dolara u roku od četiri ili pet mjeseci.

Nisam siguran da postoji bilo koja druga prilika na svijetu za to”, rekla je analitičarka Ami Daniel.