Svijet

Rusija traži sastanak Vijeća sigurnosti UN: Poznat razlog

Rusija je zatražila sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) na kojem bi se razgovaralo o prošlogodišnjim eksplozijama na gasovodima Sjeverni tok u Crnom moru, rekao je u subotu visoki ruski diplomata.

Dmitrij Poljanski, prvi zamjenik ruskog izaslanika u Viječu sigurnosti UN, rekao je da je Rusija zatražila od Velike Britanije da pozove Dansku, Njemačku i Švedsku da podnesu izvještaje o svojim istragama o eksplozijama koje su se dogodile na njihovim teritorijama.

U septembru prošle godine, podvodne eksplozije pogodile su Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2, preko kojih je preko Baltičkog mora isporučivan ruski prirodni gas u Njemačku i evropsku regiju.

Moskva optužuje Zapad, posebno Sjedinjene Američke Države (SAD), da su direktno umiješani u eksplozije. Rusija je pozvala na međunarodnu istragu koju bi predvodile UN o sumnjama na sabotažu, ali je taj zahtjev odbijen.

Izvještaji američkih medija sugerišu da je Washington bio svjestan ukrajinske zavjere za dizanje gasovoda u vazduh, ali je Kijev negirao bilo kakvu umiješanost.