Svijet

Rusija tvrdi da ne planira invaziju na Ukrajinu. Optužuju SAD za povećanje tenzija

Rusija je odbacila izvještaje američkih medija o potencijalnom ruskom napadu na Ukrajinu, optužujući pritom Washington da pokušava pogoršati situaciju.

Washington Post je, pozivajući se na dužnosnike i obavještajni dokument, u subotu pisao kako američki obavještajci vjeruju da Rusija potencijalno planira ofenzivu na Ukrajinu, možda već početkom iduće godine, koja će uključivati do 175 hiljada vojnika.

“SAD provodi specijalnu operaciju kako bi pogoršao situaciju u vezi Ukrajine, a odgovornost prebacuje na Rusiju”, prenose novine Kommersant riječi glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove.

SAD, njegovi NATO saveznici i Ukrajina optužuju Moskvu da grupira snage sigurnosti u blizini ukrajinske granice, a Kijev strahuje da Rusija planira napad.

Moskva odbacuje te tvrdnje i optužuje Kijev da također grupira svoje snage kako bi napala teritorij pod kontrolom proruskih separatista.

Moskva ističe da ima pravo razmještati vojsku na svom teritoriju te da ne predstavlja prijetnju.

Američki predsjednik Joe Biden u petak je rekao da razvija opsežne inicijative da oteža ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu invaziju na Ukrajinu i da neće prihvatiti “crvene linije” Moskve.

U narednim danima očekuje se da će doći do videokonferencije između dvojice čelnika.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare