Sergej Lavrov, Moldavija, Rusija, Ukrajina
Svijet

Rusija više ne krije iduću metu, Lavrov otvoreno: Novi antiruski centar? Moldavija!

Dok vode osvajački rat u Ukrajini, Rusija prijeti i drugim zemaljama u okruženju, a na udaru je Moldavija. Naime, na pitanje jednog od vodećih ratnohuškačkih novinara Dmitrija Kiseljova – koja bi zemlja bivšeg SSSR-a “mogla postati novi antiruski centar” prvi Putinov diplomat i jedan od vodećih kremaljskih jastrebova Sergej Lavrov kratko je kazao – Moldavija.

Lavrov bez ustezanja

Prema Lavrovu “Moldavija može postati sljedeća Ukrajina”. Doduše, on je za to optužio Zapad koji, po njemu,”huška Moldaviju na Rusiju i namjenjuje joj ulogu u projektu protiv Rusije”. Lavrov je naveo da je tendencija sadašnjih moldavskih vlasti “da zemlju uvedu u EU i NATO svjedoči o njihovoj antiruskoj politici”.

Inače, Moldavija je, odmah nakon ruske agresije na Ukrajinu zatražila prijam u EU, a u junu 2022. godine zajedno s Ukrajinom je dobila status kandidata, ali nije ni tražila ni najavljivala prijem u NATO, pogotovo jer bi zato trebalo doći do promjena ustava prema kojem je Moldavija vojno neutralna država. Lavrov je izravno napao moldavsku predsjednicu Maju Sandu za koju kaže kako “gura Moldaviju u NATO”, da je ona “rumunska državljanka” te da “sprema ujedinjenje s Rumunijom”.

Moldavija šokirana

U Kišinjevu su takve riječi Putinovog ministra vanjskih poslova shvatili kao otvorenu prijetnju te smatraju da bi mogli postati nova meta u Putinovim ratnim planovima proširenja Rusije.

Glasnogovornik moldavskog ministarstva vanjskih poslova Daniel Voda kaže kako su to “ozbiljne prijeteće poruke ruske diplomacije” te da moldavsko stanovništvo i politika imaju pravo na vlastite strateške odluke i prioritete, a članstvo u EU je jedno od njih.

“Odlučno odbacujemo izjave ruskog ministra vanjskih poslova koje ne odgovaraju stvarnom stanju stvari i dio su već oprobane prijeteće retorike ruske diplomacije. Želimo podsjetiti rusku stranu da je Moldavija odabrala put prema EU, a to podržavaju i građani Moldavije te želimo da Rusija uvažava takav stav moldavskih građana”, ističe Daniel Voda.

No, prema zadnjim istraživanjima, većina građana jest za članstvo u EU, ali ipak nije za ulazak u NATO.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare