Odustali su

Rusija više neće nominovati filmove za Oscara: To je postalo krajnje neprikladno

Ruski komitet za Oscara, koji svake godine nominuje domaće filmove za nagradu u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma, obustavio je rad, rekao je u petak jedan od njegovih članova.

"Bio sam u komitetu za nominaciju za Oscara dok je radio. Sada su se njegovi redovi uveliko prorijedili, a aktivnosti prestale", rekao je filmski producent Fjodor Popov za rusku novinsku agenciju TASS.

Popov je rekao da bi nominacija za Oscara "izgledala krajnje neprikladno" u okolnostima kada je Rusija strogo sankcionisana zbog rata u Ukrajini.

TASS je, pozivajući se na još dva izvora, javio da ove godine Rusija neće nominovati nijedan film za prestižnu nagradu koju dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS).

Ruska nacionalna akademija kinematografskih umjetnosti i nauka saopštila je u septembru 2022. da je predsjedništvo odlučilo da ne nominuje domaći film za nagradu Oscar te godine.

Pavel Chukhray, predsjednik ruskog komiteta za dodjelu Oscara, nije se složio s tom odlukom i napustio je komitet, a mnogi drugi članovi slijedili su njegov primjer. Formalno, međutim, komitet i dalje postoji.