Sport

Rusima žele da zabrane učešće na Olimpijskim igrama. Još jedna država vrši pritisak

Danska vlada saopštila je da se protivi prisustvu ruskih sportista pod neutralnom zastavom na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Smatraju da je "neshvatljivo" da Međunarodni olimpijski komitet (MOK) to razmatra uprkos invaziji Moskve na Ukrajinu.

„Zvaničan stav Danske je, a to je i moja pozicija kao ministra, da se ne smijemo pokolebati u odnosu na Rusiju.

Ne žele Ruse na Olimpijskim igrama

Stav vlade je jasan. Rusiji mora biti zabranjeno učešće na svim međunarodnim takmičenjima sve dok nastavlja napade na Ukrajinu“, rekao je ministar sporta Jakob Engel-Schmidt.

„To se odnosi i na ruske sportiste koji učestvuju pod neutralnom zastavom. Potpuno je neshvatljivo da u MOK-u očigledno postoje sumnje oko ovog stava“, dodao je on.

Otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu krajem februara 2022. godine, Rusima i Bjelorusima je zabranjen pristup većini velikih sportskih takmičenja, prenosi Nova.rs.

Ukrajina želi da stvari ostanu takve i da ruskim sportistima bude zabranjeno da se takmiče na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Međutim, MOK je krajem januara "zapalio vatru" predlažući mapu puta za povratak sportista pod neutralnom zastavom. Uslov je da "nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini“.

Dok se tome usprotivilo nekoliko zemalja, posebno u istočnoj Evropi, Sjedinjenje Američke Države su jučer saopćile da podržavaju učešće ruskih i bjeloruskih sportista na Igrama Parizu 2024. godine, ali pod neutralnom zastavom.

S druge strane, u petak su premijeri baltičkih zemalja pozvali su u petak Međunarodni olimpijski odbor (MOK) da zabrani ruskim sportistima učešće na Igrama u Parizu sljedeće godine zbog rata u Ukrajini.

U suprotnom, postoji mogućnost bojkota najvećeg sportskog događaja.

Takmičenje protiv "vojnika"

Premijerka Estonije Kaja Kallas rekla je da bi sportisti iz njene zemlje mogli biti stavljeni u situaciju da se takmiče protiv Rusa, tvrdeći da su mnogi od njih “vojnici”.

“Mislim da bi naši napori trebali biti usmjereni na uvjeravanje naših drugih prijatelja i saveznika da je učešće ruskih i bjeloruskih sportaša jednostavno pogrešno”, rekla je Kallas.

Ona je, pored Rusa, u zabranu dodala i sportiste iz ruskog saveznika u ratu protiv Ukrajine:

“Dakle, bojkot je sljedeći korak. Mislim da će ljudi razumjeti zašto je to potrebno.”

Njen latvijski kolega, Arturs Krisjanis Karins, nazvao je “moralno nepristojnim” dopustiti Rusima da se takmiče na Olimpijskim igrama.

Estonija, Latvija i Litvanija graniče s Rusijom. Stekle su nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine. Snažno su podržavale Ukrajinu, još jednu bivšu sovjetsku republiku, u ratu.

Ukrajina se čvrsto protivi dopuštanju Rusima da se natječu.

U srijedu je Latvijski olimpijski odbor zaprijetio bojkotom Igara u Parizu ako se ruskim sportistima dopusti učešće. Pozvali su i druge zemlje da formiraju koaliciju kako bi izvršili pritisak na međunarodna sportska tijela.