UKRAJINCI NAPUSTILI POLOŽAJE

Ruska vojska preuzela potpunu kontrolu nad industrijskim postrojenjima u Avdijevki

Ruska vojska preuzela je potpunu kontrolu nad koksarom i hemijskom tvornicom Avdijevka, javile su u ponedjeljak ruske državne novinske agencije, dok je veći dio grada pao u ruke ruskih snaga tokom vikenda nakon višemjesečnih razornih borbi.

Rusija je u nedjelju saopćila da kontrolira grad u Donjeckoj oblasti, ali da su ukrajinske jedinice ukopane u elektrani - posljednjem ukrajinskom uporištu na sjeverozapadnim rubovima Avdijevke.

"Ruske zastave su istaknute na administrativnim zgradama fabrike", prenosi državna novinska agencija TASS saopćenje ministarstva odbrane.

Novinska agencija RIA objavila je kratki video snimak iz zraka koji prikazuje sporadične eksplozije u nečemu što izgleda kao industrijsko postrojenje.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi video snimak ni agencijske izvještaje.

Pad Avdijevke najveći je pomak Rusije otkako je osvojila grad Bahmut u maju 2023., a uslijedio je skoro dvije godine od dana kada je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo sveobuhvatni rat, naređujući invaziju na Ukrajinu.

Avdijevku, koja je prije rata imala oko 32.000 mještana i koju Rusi zovu Avdejevka, nakratko su zauzeli u 2014. godini separatisti koje podržava Moskva, i koji su osvojli dio istočne Ukrajine, ali su je ponovo zauzele ukrajinske trupe koje su izgradile opsežna utvrđenja.

Avdijevka se nalazi u industrijskoj regiji Donbasa, 15 kilometara sjeverno od grada Donjecka koji je okupirala Rusija. Prije rata, koksara iz sovjetskog doba bila je jedna od najvećih u Evropi.

Iz Ukrajine nije bilo komentara.

U subotu je, međutim, general-pukovnik Aleksandar Sirski, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, objavio da su se njegovi vojnici vratili na sigurnije položaje izvan grada "kako bi izbjegli opkoljavanje i sačuvali živote i zdravlje trupa".