Svijet

Ruski vojnik osuđen na doživotni zatvor za zločine u Ukrajini

Ruski vojnik koji je priznao krivicu za ubistvo nenaoružanog 62-godišnjeg civila osuđen je na doživotni zatvor u prvom suđenju za ratne zločine u Ukrajini.

Narednik Vadim Šišimarin optužen je da je pucao na nenaoružanog stanovnika kroz otvoreni prozor automobila u selu Chupakhivka.

21-godišnji komandant ruskog tenka izjasnio se krivim na okružnom sudu u Kijevu da je pucao na čovjeka 28. februara, što je bilo samo četiri dana nakon početka ruske invazije.

Šišimarin, koji je nosio plavu i sivu duksericu sa kapuljačom, jutros je u tišini posmatrao postupak iz kutije od ojačanog stakla u sudnici.

Nije pokazivao emocije dok je pročitana presuda, javlja Sky News.

Ukrajinski državni tužioci rekli su da je vojnik bio među još četvoricom ruskih vojnika koji su pucali na i ukrali automobil u privatnom vlasništvu kako bi pobjegli nakon što je njihova kolona bila na meti ukrajinskih snaga.

Kada su stigli u Chupakhivku, koja se nalazi oko 260 kilometara istočno od Kijeva, vidjeli su čovjeka kako vozi bicikl i razgovara na telefonu.

Rekli su da je Šišimarinu drugi vojnik naredio da ubije civila kako bi ga spriječio da digne uzbunu zbog toga što su Rusi u selu.

Šišimarin je potom ubio civila samo nekoliko metara od njegove kuće nakon što je ispalio nekoliko hitaca kroz otvoreni prozor automobila iz jurišne puške u glavu muškarca.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare