kašnjenje u isporuci

Ryanair otkazuje gomilu letova

Među onima koji za vrijeme ljetnih praznika namjeravaju otputovati zasigurno je velik broj onih koji su već kupili avionske karte u nadi da će proći jeftinije ako to naprave na vrijeme. No, oni koji namjeravaju putovati Ryanairom možda bi mogli izvisiti.

Aviokompanija sa sjedištem u Dublinu – Ryanair – bit će primorana otkazati izvjestan broj letova ovog ljeta uslijed kašnjenja isporuka aviona Boeing. Kako kažu iz tvrtke, bit će prisiljeni na 'manje izmjene rasporeda' jer će im biti dostavljeno samo 40 od 57 dogovorenih Boeinga 737 MAX 8200 prije kraja juna.

Prema nekim navodima, tvrtka bi čak mogla naposljetku odbiti Boeingove isporuke aviona bude li još kašnjenja.

Kako piše Daily Mail, do kašnjenja isporuke konkretno ovog tipa Boeingovih aviona došlo je nakon što je u jednom od njih 5. januara tokom leta eksplodirao panel u kabini. Incident je izazvao veliku zabrinutost, zbog čega je iz sigurnosnih razloga došlo do zastoja u njegovoj proizvodnji.

'Razočarani smo zbog ovih kašnjenja, ali nastavljamo sarađivati s Boeingom u nadi da ćemo preuzeti avione tokom augusta i septembra', rekao je izvršni direktor Ryanaira Michael O'Leary.

Dodao je da mu je žao zbog neugodnosti koje su nekim klijentima i partnerima prouzrokovale ove prisilne promjene ljetnog rasporeda.

Zbog ove situacije Ryanair bi do 25. marta 2025. mogao imati čak sedam miliona putnika manje u odnosu na prethodne prognoze.