Zaštita maloljetnika

SAD: Guverner Floride potpisao zakon kojim se djeci ograničava pristup društvenim mrežama

Zakon će stupiti na snagu 1. januara 2025.​​​​​​​ godine

Guverner Floride Ron DeSantis u ponedjeljak je potpisao zakon koji ima za cilj ograničavanje pristupa djece platformama društvenih mreža.

Ovaj zakon zabranjuje djeci mlađoj od 14 godina da postanu vlasnici naloga na društvenim mrežama, a omogućava djeci od 14 i 15 godina da postanu vlasnici naloga uz pristanak roditelja.

"Društvene mreže štete djeci na razne načine", rekao je DeSantis i dodao da ovaj zakon daje roditeljima veću mogućnost da zaštite svoju djecu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Paul Renner govoreći o uticaju društvenih mreža je rekao:

"Internet je postao mračna uličica za našu djecu gdje ih grabežljivci ciljaju, a opasni društveni mediji dovode do veće stope depresije, samopovređivanja, pa čak i samoubistva."

Dodao je da zahvaljujući potpisu guvernera DeSantisa, Florida prednjači u zaštiti djece na internetu dok se države širom Sjedinjenih Američkih Država bore za rješavanje ovih opasnosti.

Kritičari tvrde da je zakon neustavan, sudovi su blokirali slične zakone u drugim državama i da bi se mogao suočiti sa pravnim izazovima iz tehnološke industrije.

"Zakon štiti mogućnost stanovnika Floride da ostanu anonimni na mreži i zahtijeva od pornografskih ili seksualno eksplicitnih web-stranica da koriste provjeru starosti kako bi spriječili maloljetnike da pristupe stranicama koje su neprikladne za djecu", navodi se iz kancelarije guvernera.

Zakon će stupiti na snagu 1. januara 2025.​​​​​​​ godine.