Svijet

SAD kreće u masovnu distribuciju vakcine prije izbora

Američke zdravstvene vlasti zatražile su od saveznih država da pripreme masovnu distribuciju vakcine za koronavirus do početka novembra, što pada uoči predsjedničkih izbora, navodi se u pismu poslanom guvernerima koji je agencija France Presse dobila na uvid.

Američki instituti za prevenciju i suzbijanje bolesti (CDC) “traže” da države “što prije” učine sve kako bi centri za distribuciju buduće vekcine bili “potpuno operativni do 1. novembra 2020.”, piše njihov direktor Robert Redfield u pismu koje je prošle sedmice poslao saveznim državama.

Čelnik CDC-a spominje napose ukidanje administrativnih restrikcija, izdavanje dozvola i licencija.

Ovo je još jedan znak da je utrka za vakcinu u punoj brzini širom te zemlje koja je najteže stradala u pandemiji.

PROČITAJTE  Bidenu zabranjen ulazak u Rusiju. Na spisku još 962 Amerikanca

Zdravstvene vlasti se “ubrzano pripremaju za masovnu distribuciju vakcine za Covid-19 u jesen 2020.”, ističe Redfield u pismu.

Predsjednik Donald Trump, kandidat za drugi mandat na izborima 3. novembra, rekao je prošle sedmice da će Sjedinjene Države imati vakcinu “ove godine”.

Premda je nekoliko vakcina fazi kliničkog ispitivanja, nije sigurno hoće li ijedno biti djelotvorno i sigurno, ali se vlasti već sad pripremaju za eventualnu distribuciju kako bi uštedjele dragocjeno vrijeme.

U dokumentu koje je objavio New York Times i koje je poslano lokalnim zdravstvenim vlastima isti dan kad i pismo ravnatelja CDC-a, razrađuju se tri scenarija ovisno o razvoju “vakcine A” i “vakcine B”. Čini se da potonja odgovaraju vakcinama na kojima rade Pfizer i Moderna, piše američki dnevnik. SAD je od ovih kompanija naručio milione doza.

PROČITAJTE  Hrvatska policija objavila novu snimku navijačkog divljanja: Napad je bio brutalan

“Niže opisane scenarije države i mjesno pravosuđe trebaju iskoristiti za razvoj operativnog plana za rano vakcinisanje protiv Covida-19 jer će opskrba vakcinom biti ograničena”, obrazlaže se u dokumentu.

U njemu se potanko opisuju uvjeti njihova skladištenja i navodi ko se prvi treba vakcinisati, a to su zdravstveni radnici.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare