UNIŠTILI OSAM DRONOVA

SAD napao Hute u Crvenom moru

Američka vojska saopćila je u četvrtak da je u posljednja 24 sata u Crvenom moru uništila osam hutskih dronova i dva površinska plovila bez posade.

Centralno zapovjedništvo američke vojske saopćilo je da su njihove snage također uspješno djelovale na bespilotnu letjelicu lansiranu iz područja pod kontrolom huta u Jemenu.

Nadalje, kako donosi Centralno zapovjedništvo američke vojske, hutisti su, pod kontrolom Irana, ispalili i protubrodske balističke rakete.

Kako je izvijestio US News, trgovački brod prijavio je eksploziju u samoj njegovoj blizini. Odvojeno, Ujedinjeno Kraljevstvo pomorskih trgovačkih operacija saopćilo je da je obaviješteno o dvije eksplozije u blizini broda 27 nautičkih milja od jemenskog grada Mokhe.

Nakon kraćeg zatišja, u posljednja 24 sata bilježimo intenzivan rast aktivnosti pobunjeničke grupe koja je, prenosi Al Jazeera, jučer pokrenula i vojnu operaciju protiv brodova u izraelskoj luci Haifa.

Huti tvrde da su posljednje aktivnosti rezultat osvete za upad izraleske vojske u grad Rafah u Gazi.

"Prva je ciljala dva broda koji su prevozili vojnu opremu u luci Haifa, dok je druga ciljala brod koji je prekršio odluku o zabrani ulaska u luku", rekao je Saree u četvrtak.

Tvrdi da su operacije izvedene s određenim brojem dronova, a da su udari bili tačni.

Izraelska vojska brzo je demantirala tvrdnju, nazvavši je neistinitom.

Rezultati operacija, tvrdi Al Jazeera, ostaju nejasni, ali posljednje aktivnosti pokazuju sve veću razinu koordinacije između Hezbollaha, Irana i huta.