BIJELA KUĆA

SAD: ‘Očekujemo napad Irana na Izrael, ali neće nas uvući u rat’

Sjedinjene Države očekuju napad Irana na Izrael, ali takav koji neće biti dovoljno velik da uvuče Washington u rat, rekao je američki dužnosnik kasno u četvrtak.

Bijela kuća je ranije saopćila da Washington ne želi širenje sukoba na Bliskom istoku i da su SAD poručile Iranu da nisu umiješane u nedavni zračni napad na vrhovnog iranskog vojnog zapovjednika u Damasku.

Bijela kuća je rekla da je upozorila Iran da ne koristi taj napad kao izgovor za daljnju eskalaciju u regiji.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant komentirao je pak u četvrtak kako će Izrael direktno odgovoriti na svaki iranski napad.

"Direktni iranski napad zahtijevat će odgovarajući izraelski odgovor", rekao je Gallant američkom ministru odbrane Lloydu Austinu, prema komentarima koje je objavio njegov ured.

Pentagon je rekao da su njih dvojica razgovarali o "čvrstoj" predanosti Sjedinjenih Država sigurnosti Izraela protiv prijetnji iz Irana i njegovih opunomoćenika.

"Ponavljajući nedvosmislenu poruku predsjednika Bidena izraelskom premijeru Netanyahuu, sekretar Austin je uvjerio ministra Gallanta da Izrael može računati na punu američku podršku u odbrani Izraela od iranskih napada, kojima je Teheran javno prijetio", saopćio je Pentagon.

Dodano je da je posjet vrhovnoga američkog generala za Bliski istok, generala vojske Michaela "Erika" Kurille, Izraelu pomaknut kako bi se mogao sastati s izraelskim vojnim vodstvom i razgovarati o "trenutnim sigurnosnim prijetnjama". Kurilla posljednjih mjeseci redovno putuje u Izrael.