Prijeti eskalacija

SAD poslao upozorenje Hezbolahu: Ne računajte na nas ako vas Izrael napadne

Američki zvaničnici izdali su neobično upozorenje Hezbolahu u kojem su libanskoj grupi poručili da Washington neće spriječiti Izrael da ih napadne.

SAD ne želi eskalaciju

Kako piše Politico navodeći izvore iz američke vlade, poruka je osmišljena kako bi navela šijitsku miliciju da se povuče i deeskalira krizu koja se sprema duž izraelsko-libanske granice.

"Ne računajte na našu pomoć ako Izrael odluči napasti", američka je poruka.

Mnogi američki zvaničnici rezignirani su mogućnošću da bi Izrael mogao napasti Hezbolah u južnom Libanu u nadolazećim sedmicama.

Dva anonimna američka zvaničnika rekla su za Politico da Hezbolah također mora shvatiti da će Washington pomoći Izraelu da se odbrani ako Hezbolah uzvrati. Naglasili su da grupa ne bi trebala računati na to da će Amerika djelovati kao kočnica izraelskom donošenju odluka.

Poruka se prenosi nedirektno, a SAD se ne sukobljava s Hezbollahom jedan na jedan jer su označeni kao teroristička organizacija te se oslanjaju se na javne komunikacije ili posrednike.

"Izrael mora učiniti ono što mora učiniti"

Posebni američki izaslanik Amos Hochstein i drugi američki zvaničnici putovali su u regiju posljednjih dana kako bi obuzdali obje strane, dok u Washingtonu i šire postoji sve jači osjećaj da je eskalacija neizbježna.

"Izrael mora učiniti ono što mora učiniti", rekao je zvaničnik Ministarstva odbrane.

Podjsetimo, Izrael i Hezbolah mjesecima se sukobljavaju na niskoj razini, uz razmjenu vatre i ciljane operacije nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael i izraelske odmazde u Pojasu Gaze. Sukobi Hezbolaha i Izraela pojačali su se posljednjih sedmica nakon što je intenzitet izraelskih djelovanja u Gazi pao.

Američki zvaničnici strahuju da bi potpuna bitka između Izraela i Hezbolaha, koji, kao i Hamas, ima potporu Irana, ali je jači i bolje naoružan, mogla dovesti regiju u sveopći rat, s obzirom na to da je Hezbolah ujedno i veliki saveznik Irana. To je scenarij koji su nastojali spriječiti otkako je prošlog oktobra izbio rat Izraela i Hamasa.