situacija je napeta

SAD povećavaju vojnu prisutnost na Bliskom istoku. Strah od napada iz Irana sve je ‘opipljiviji’

Zvaničnici Washingtona očekuju da će Iran napasti Izrael u znak odmazde za napad na njegovu ambasadu u Siriji - jer SAD kažu da neće biti uvučene u širi rat, a Teheran sugerira da njegov odgovor neće biti eskalirajući, javlja Sky News.

S obzirom na mogući uzvratni napad Irana na Izrael, SAD povećavaju svoju vojnu prisutnost u regiji, izvijestile su novinske agencije dpa i AFP pozivajući se na vladine krugove.

"Premještamo dodatne resurse u regiju kako bismo ojačali regionalne napore odvraćanja i povećali zaštitu američkih snaga", rekao je dužnosnik odbrane za dpa. Ostalo je nejasno o kojim se tačno resursima radi i odakle će se do mjesta izvršiti transfer. Ranije je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby ponovio da SAD i dalje smatraju potencijalnu prijetnju od Irana "opipljivom i stvarnom".

S jedne strane, SAD bi podržale Izraelce u njihovoj odbrani, a s druge bi osigurale da vlastite oružane snage u regiji budu “odgovarajuće pripremljene”.

Hezbollah u Libanu koju podržava Iran tvrdi da je ispalila brojne rakete na izraelske položaje. Navode da su borci pucali na "neprijateljske topničke položaje" s "desecima raketa katjuša".

"To je bio odgovor na izraelske napade na sela i kuće u južnom Libanu", navodi se. Izraelska vojska potvrdila je napad i rekla da je otkriveno "oko 40 ispaljivanja" s libanskog teritorija.

U skladu s tim, neke od raketa su presretnute. Prema informacijama, ozlijeđenih nije bilo. Libanska državna novinska agencija također je izvijestila o izraelskom granatiranju nekih sela nedaleko od granice.

IDF je saopštio da je udario na nekoliko lokacija u Libanu kako bi "uklonio prijetnje".