opasnost raste

SAD upozoravaju da bi rat Izraela i Hezbollaha mogao prerasti u regionalni sukob

Američki ministar odbrane Lloyd Austin sastao se u utorak s izraelskim kolegom Yoavom Gallantom u Pentagonu, upozorivajući da bi sukob između Izraela i Hezbollaha mogao izazvati regionalni rat, i pozvao je na diplomatsko rješenje.

Više od osam mjeseci rata u Gazi povećalo je napetosti širom regije, a izraelske snage i libanski Hezbollah koga podržava Iran razmjenjuju vatru skoro svakodnevno.

"Još jedan rat između Izraela i Hezbollaha lako bi mogao postati regionalni rat, sa strašnim posljedicama po Bliski istok. Diplomatija je daleko najbolji način da se spriječi veća eskalacija", izjavio je Austin.

Gallant je, govoreći na otvaranju sastanka sa Austinom, kazao da "blisko sarađujemo na postizanju sporazuma, ali moramo razgovarati i o spremnosti za svaki mogući scenario".

Izraelska vojska prošle je sedmice saopćila da su planovi za ofanzivu u Libanu "odobreni i potvrđeni" u jeku eskalacije prekograničnih sukoba, ali Washington nastoji "sniziti temperaturu" i spriječiti još jedan veliki sukob na Bliskom istoku.

Gallant je u posjeti Washingtonu u namjeri da potvrdi vrijednost veza s najvećim izraelskim saveznikom nakon što je premijer Benjamin Netanyahu javno optužio Sjedinjene Države zbog, kako kaže, kašnjenja u isporuci oružja.

Američka vlada insistira na tome da je samo jedna pošiljka bombi zadržana zbog zabrinutosti oko njihove upotrebe u naseljenim područjima, te da se druge isporuke oružja odvijaju uobičajeno.

Sjedinjene Države su glavni dobavljač oružja Izraelu, ali rastući broj žrtava sukoba u Gazi izvršio je pritisak na predsjednika Joea Bidena da preduzme akciju i podstakao tenzije između njegove administracije i Netanyahua.

Gallant se prethodnog dana u Washingtonu sastao s državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, pri čemu je šef američke diplomatije pozvao Izrael da izbjegava eskalaciju u Libanu.

Izraelski ministar također je razgovarao sa šefom CIA-e Billom Burnsom, ključnim američkim zvaničnikom u pregovorima o oslobađanju talaca iz ruku Hamasa.

Netanyahu je rekao da izraelske snage završavaju najintenzivniji dio rata u Gazi i da će se prerasporediti na sjevernu granicu, iako je ovaj potez ocijenio kao defanzivni.

Izrael i Hezbolah posljednji put vodili su veliki rat 2006. godine kada je prekogranični napad Hezbolaha izazvao 34-dnevne borbe koje su uzele težak danak Libanu, posebno jugu zemlje, prenosi AFP.