Politika

SAD uvele sankcije Asimu Sarajliću i Gordani Tadić. Evo objašnjenja

SAD su nastavile sa uvođenjem sankcija ličnostima iz BiH. Sad su objavljene sankcije Asimu Sarajliću i Gordani Tadić.

Evo kako su to opisali:

Asim Sarajlić je poslanik u Parlamentu Bosne i Hercegovine (BiH) i donedavno je bio visoki funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA) u BiH. Sarajlić je učestvovao u “aferi Asim”, političkoj korupcionaškoj aferi u kojoj je Sarajlić uhvaćen kako obećava posao supruzi partijskog delegata u zamjenu za glasanje o poziciji unutar stranke. Sarajlić je optužen za dodatna krivična djela, uključujući zloupotrebu službenog položaja i trgovinu utjecajem.

Sarajlić je također zloupotrijebio svoj položaj vezano za BH Telecom, veliko državno preduzeće u BiH. U tom svojstvu, Sarajlić je lično uzimao novac od kandidata za posao, i inače je vršio utjecaj na proces zapošljavanja. U sklopu ove aktivnosti, Sarajlić je preporučivao kandidate koji su navodno bili nedovoljno kvalifikovani, što narušava integritet kompanije.

Sarajlić je sankcioniran po E.O. 14033 (odredba koju je 8. juna 2021. godine potpisao predsjednik SAD Joe Biden, op.a) za odgovornost ili saučesništvo u korupciji vezanoj za zapadni Balkan, uključujući korupciju od strane, u ime ili na drugi način povezanu sa vladom na zapadnom Balkanu, ili za sadašnju ili bivšu vladu, ili za direktno ili indirektno uključenje u korupciju zvaničnika na bilo kojem nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine za ličnu korist ili političke svrhe, ili podmićivanje.

Pojašnjenje sankcija Sarajaliću

Gordana Tadić bila je glavna tužiteljica u Državnom tužilaštvu BiH od 2019. do 2021. godine. 2021. godine službeno ju je smijenilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće nakon što nije dodjeljivala predmete tužiocima putem automatizovanog sistema. Sistem distribucije dizajniran je da spriječi dodjeljivanje predmeta tužiocima na osnovu ličnih ili političkih razloga. Osim toga, Tadić je, kako se navodi, iskoristila svoju poziciju glavnog tužioca da promovira svoje lične i porodične interese. Nadalje, navodno je naplatila od države novac za kiriju putem fiktivnog ugovora.

Ovo su razlozi zbog kojih je sankcionisana Gordana Tadić

Tadić je sankcionirana na osnovu E.O. 14033 da je odgovoran ili saučesnik, ili da je direktno ili indirektno učestvovala u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na zapadnom Balkanu.