objavio reuters

SAD zaprijetile sankcijama Raiffeisen banci

Američko ministarstvo finansija je pismeno upozorilo Raiffeisen banku (RBI) da bi njegov pristup američkom finansijskom sistemu mogao biti ograničen zbog poslova s ​​Rusijom, prema osobi koja je vidjela prepisku, piše Reuters.

Dana 6. maja, zamjenik ministra finansija Wally Adeyemo poslao je pismo RBI-u, izražavajući zabrinutost zbog prisutnosti RBI-ja u Rusiji, kao i oko ugovora od 1,5 milijardi dolara sa sankcioniranim ruskim tajkunom koji je banka u međuvremenu poništila.

Dok je Raiffeisen odustao od ugovora povezanog s Olegom Deripaskom nekoliko dana nakon što je pismo stiglo, izvor je rekao da zabrinutost američkog ministarstva finansija zbog poslovanja austrijske banke u Rusiji ostaje.

Upozorenje je dosad najjače za najveću zapadnu banku u Rusiji i uslijedilo je nakon višemjesečnog pritiska iz Washingtona, koji više od godinu dana istražuje poslovanje RBI-ja u zemlji.

To naglašava duboku frustraciju u Washingtonu zajmodavcem unatoč njegovoj nedavnoj odluci da odustane od dogovora koji je pogoršao te napetosti.

Dok su mnoge zapadne vlade i korporacije radikalno smanjile veze s Moskvom otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu prije više od dvije godine, Austrija je i dalje povezana s Rusijom preko ključnih plinovoda, a Beč i dalje služi kao središte za gotovinu iz Rusije i njezinih bivših sovjetskih susjeda.

Reuters je u martu izvijestio o snažnom protivljenju SAD Deripaskinoj transakciji, koju je Raiffeisen predstavljao kao sredstvo za otključavanje nekih svojih fondova blokiranih u Rusiji.

Dionice Raiffeisena pale su 3% na otvaranju trgovanja, čime je postala najveći gubitnik među evropskim bankama.

Glasnogovornik Raiffeisena rekao je da se Raiffeisen povukao iz posla i da nije ulazio u takve transakcije.

Glasnogovornik je rekao da je RBI "značajno smanjio" aktivnosti u Rusiji i poduzeo široke mjere za ublažavanje rizika od sankcija.

"RBI će nastaviti raditi na dekonsolidaciji svoje ruske podružnice", rekao je glasnogovornik za Reuters.