Nakon pogibije Raisija

Saeed Jalili, jedna od vodećih ličnosti konzervativaca u Iranu, najavio kandidaturu za predsjednika

Saeed Jalili, bivši generalni sekretar Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, jedna od vodećih ličnosti konzervativnog krila u Iranu, najavio je kandidaturu za predsjedničke izbore koji će se održati 28. juna.

Iz Jalilijevog ureda potvrđeno je da će biti kandidat za predsjednika Irana.

Trenutno je na poziciji predstavnika iranskog vođe ajatolaha Alija Khameneija u Vrhovnom vijeću za nacionalnu sigurnost i kao član Vijeća za establišment, ustavnog tijela koje rješava sporove između parlamenta i Vijeća čuvara Ustava.

Jalili, koji je bio generalni sekretar Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost između 2007. i 2013. za vrijeme vladavine bivšeg predsjednika Mahmouda Ahmadinejada, bio je glavni pregovarač u iranskim nuklearnim pregovorima u istom periodu.

Poznat po svojoj konzervativnoj liniji, bio je kandidat na izborima 2021, a kasnije je povukao svoju kandidaturu u korist Ebrahima Raisija.

Nakon pogibije Raisija u padu helikoptera 19. maja, prema Ustavu, Mohammad Mokhber, prvi potpredsjednik Irana, imenovan je za vršioca dužnosti predsjednika.

Prema iranskom Ustavu, u slučaju smrti predsjednika, predsjednički izbori se moraju održati u narednih 50 dana.

S tim u vezi, na vanrednom sastanku koji je održan 20. maja između šefova zakonodavne, izvršne i sudske vlasti odlučeno je da se predsjednički izbori održe 28. juna.

Kandidature se mogu prijaviti Ministarstvu unutrašnjih poslova u roku od pet dana, počev od 30. maja.

Osim Jalilija, samo je reformistički političar i bivši ministar zdravstv Massoud Pezeshkian najavio kandidaturu.