Šarena planeta

‘San Francisco mi plaća 800 $ mjesečno da budem beskućnik, bio bih lud kad ne bi pristao…’

Američki novinar i pisac Michael Shellenberger provodio je istraživanje među beskućnicima na ulicama San Francisca kad je upoznao starijeg beskućnika poznatog samo kao Jack. Tražio je dopuštenje da ga snimi, na šta je ovaj pristao. Ono što je rekao šokiralo milione Amerikanaca, javlja Daily Mail...

- Ja sam stari narkoman. Neću to skrivati. Ali ovo sad je moj odabir. Prejednostavno je čovječe. Plaćaju mi 620 dolara na mjesec, plus oko 200 dolara u kuponima za hranu da živim na ulici. Ako ćemo biti realni, grad vas ovdje plaća da budete beskućnici. Naravno da sam iskoristio tu priliku, nisam se trebao ni potruditi, dovoljan je bio samo jedan telefonski poziv - započinje priču Jack i odmah nastavlja:

- Zašto ne bih to prihvatio? To je besplatan novac! Ja ne želim plaćati stanarinu i ostala sr***. Tu imam sve što mi je potrebno. Imam svoj mobitel na kojem imam Netflix i Amazon pa mogu uživati u serijama.

Unatoč 'prednostima' koje je nabrojao, Jack kaže da život na ulicama ove američke metropole postaje jako opasan...

- Dileri prodaju ljudima nečistu robu, a policija sve to gleda i nije ih briga. Doslovno ih vide na tri metra udaljenosti i neće reagirati. Hrpa njih uzima i mito. Evo sad vas mogu odvesti do jednog mrtvog tijela. Nikog nije briga. Ljudi se predoziraju i umiru na svakom koraku - govori Jack.

Prema procjenama američkih medija u okolini San Francisca živi oko 30.000 beskućnika. Velik dio njih je ovisan o drogama.

- Samo prošle sedmice sam spasio šest ljudi. Dolaze mi klinci i pokušavaju kupiti opasne stvari. Pokušavam ih podučiti kako se nešto konzumira, znam da ih ne mogu zaustaviti - rekao je za kraj ovaj beskućnik.

Video je samo na Twitteru dosad pregledalo oko 800.000 ljudi. Puno njih je i ostavilo u komentarima svoja mišljenja. Dio njih smatra kako Jack i slični 'kradu' od države, dok druga polovina traži bolje uvjete i programe rehabilitacije za beskućnike i narkomane.