to je pravedno

Sanchez izjavio da će Španija priznati palestinsku državu. Želi uvjeriti i druge u Evropi da učine isto

Španski premijer Pedro Sanchez izjavio je u srijedu da je Španija "spremna da prizna palestinsku državu".

Njegova vlada je saopćila da će se zvanično priznanje dogoditi prije jula, a Sanchez se sprema da krene na evropsku turneju kako bi pokušao uvjeriti svoje kolege da učine isto.

"Međunarodna zajednica ne može pomoći palestinskoj državi ako ne prizna njeno postojanje", rekao je Sanchez tokom parlamentarne debate.

Socijalistički premijer je dodao da je priznanje Palestine "ono što je pravedno, ono što traži društvena većina" i da je "u geopolitičkom interesu Evrope".

I dok će prijedlog manjinske vlade da prizna Palestinu vjerovatno dobiti podršku većine u parlamentu, glavna opoziciona stranka u zemlji vjerovatno neće podržati prijedlog.

Iako je lider Narodne stranke Alberto Nunez Feijoo rekao u srijedu da podržava rješenje o dvije države, on se ne slaže sa Sanchezovim pristupom.

Ponavljajući stavove drugih evropskih konzervativnih lidera, Feijoo je rekao da bi priznanje trebalo da bude "rezultat procesa pregovora" i da bi takođe trebalo da dođe jednoglasno sa "kritičnom masom uticajnijih zemalja".

U ovom trenutku, Španija se pridružila Irskoj, Malti i Sloveniji izražavajući spremnost da priznaju Palestinu.

Sanchez će u petak započeti rundu kontakata s čelnicima Norveške, Irske, Portugala, Slovenije i Belgije kako bi razgovarali o planu i pokušali uvjeriti više zemalja da mu se pridruže.

Prošle sedmice je također otputovao na Bliski istok, gdje se sastao s čelnicima Jordana, Saudijske Arabije i Katara kako bi razgovarali o načinima za postizanje održivog mira u Palestini i Izraelu.