španski premijer

Sanchez: Izraelski rat u Gazi riskira destabilizaciju cijelog svijeta

Španski premijer Pedro Sanchez upozorio je u srijedu da "nesrazmjeran odgovor" Izraela u ratu u Gazi s Hamasom riskira "destabilizaciju Bliskog istoka, a kao posljedicu i cijelog svijeta".

Sanchez je također kazao da je priznanje palestinske države, kome se dugo opiru Izrael i njegovi ključni saveznici, "u geopolitičkom interesu Evrope".

Sanchez je već pokrenuo temu palestinske državnosti tokom prošlosedmične posjete Jordanu, Saudijskoj Arabiji i Kataru, kada je rekao novinarima da bi Španija mogla priznati Palestinu kao državu do kraja juna.

Međunarodna zajednica ne može pomoći palestinskoj državi ako ne prizna njeno postojanje - poručio je Sanchez poslanicima u srijedu.

Od početka rata u Gazi prije više od šest mjeseci, socijalistički premijer se zalagao za to da Evropa učini takvo priznanje.

Njegova kritika rata u Gazi također je pojačala napetosti s Izraelom.

Govoreći u srijedu, Sanchez je kazao da je "apsolutno nesrazmjeran odgovor" Izraela "preokrenuo standarde višedecenijskog humanitarnog prava, zaprijetio destabilizacijom Bliskog istoka i, kao posljedica toga, cijelog svijeta".

U izraelskoj ofanzivi odmazde ubijeno je najmanje 33.360 ljudi u Gazi, većinom žena i djece, saopćilo je ministarstvo zdravstva kojim upravlja Hamas, prenosi AFP.