Vijesti

Sanja Vlaisavljević se sastala sa predstavnicima Narodnog pozorišta Sarajevo: Budimo tim za promjene

Federalna ministrica za kulturu i sport Sanja Vlaisavljević sastala se u utorak u svom Uredu sa predstavnicima Narodnog pozorišta Sarajevo, direktorom Dinom Mustafićem, predsjednicom Upravnog odbora Edinom Papo i predsjednikom Umjetničkog vijeća Josipom Pejakovićem.

Mustafić je ukazao na probleme s kojima se ova značajna institucija suočava godinama te istakao potrebu strateških promjena, jer bez finansijske podrške, u pitanje se dovodi egzistiranje samog pozorišta.

Papo je ukazala na to da baletna umjetnost iziskuje značajnija sredstva kako bi se repertoar obnovio te Ansambl Baleta održao.

Pejaković je govorio o statusu umjetnika i glumaca te njegovim višegodišnjim pokušajima da se taj status pokuša približiti regionalnim i europskim standardima.

Dodao je da ga sastanak ohrabruje jer je ministrica Vlaisavljević prihvatila sastanak za koji je na samom početku obraćanja naglasila da nije kurtoazan nego sastanak s kojim želi početi dijalog s ciljem nadilaženja svih nagomilanih problema kako u ovoj tako i u drugim institucijama.

Ministrica je naglasila kako se umjetnici moraju okrenuti prezentiranju pozitivnih vrijednosti umjetnosti, da dijalog mora biti neupitan te da zajedno, kao tim, "možemo za početak načiniti bar male korake koji će ohrabriti umjetnike da budu vidljivi, prepoznati i uvaženi u društvu".

Ocijenila je da Ministarstvo i institucije, udruženja i organizacije na koje se odnosi kultura i koje djeluju u oblasti kulture nisu, niti smiju biti okrenuti jedni od drugih, nego jedni prema drugima.

Vrata Federalnog ministarstva kulture i sporta kulturnim djelatnicima su uvijek otvorena za dijalog, prijedloge i sugestije, ali ništa manje i za konstruktivne, a ne ideološke kritike, zaključila je na kraju sastanka ministrica Vlaisavljević, saopćeno je iz Ministarstva za kulturu i sport.