podrška šefu

Sanja Vulić o suđenju Dodiku: Pa ovo je copy-paste scenario kako se sudi Trumpu

Zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Sanja Vulić danas je došla u Sud BiH kako bi pružila podršku Miloradu Dodiku.

Nakon ročišta Vulić je u izjavu za medije uporedila suđenje Miloradu Dodiku sa procesom suđenja Donaldu Trumpu, bivšem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država.

“Ono što smo danas vidjeli je cirkus i lakrdija. Čnjenica je da ne daju priliku optuženim da iznesu svoje argumente i stavove. Ovo je apsolutno copy-paste scenario kako se sudi Donaldu Trumpu u Americi. Ako Sud BiH stavlja u isti rang Dodika sa Donaldom Trumpom, to je jedino ohrabrujuće. On nije kriv i tako će biti. Jedino ko narušava Ustav BiH je Jasmina Ćosić Dedović, ove sudije i tužitelji. Zbog čega vi sudite Miloradu Dodiku? Zato što je radio svoj posao?”, kazala je Vulić.

Onda je iskoristila netačnu tvrdnju da je BiH 'sastavljena od dva entiteta'.

"Srbi su birali svoje poslanike, svog predsjednika. Pojavi se jedna sutkinja i kaže ne možete raditi taj posao na taj način. Ma hajte molim vas. Onako ženski da kažem. Ne mogu da vjerujem da ima toliku platu od međunarodne zajednice, a da je došla na ročište sa porastom od mjesec dana”, rekla je Vulić.

Na pitanje novinarke da li je pravnica, Vulić je kazala da nije.

“Izjašnjenje je bilo potpuno na mjestu gdje okrivljeni rekao da ne razumije optužnicu. Te fraze kako ne može reći da ne razumije jer ima branjenika krajnje je nedopustivo. Još jedan od samo dokaza da je u ovom sudu sve naštimano. Ovo nije sud, nego jedna opšta lakrdija. Građani nemaju kome da se požale. Nađite običnog čovjeka da se požali Tužilaštvu čekat će godinama, a ovakve montirane procese rješavaju ekspresno. Rade kako im kaže Schmidt i oni koji ih finansiraju”, navodi Vulić.