ciljane mjere

Sankcionisana još trojica ruskih zvaničnika. “Smatramo Putina i rusku vladu odgovornim za smrt Navaljnog”

Aleksej Navaljni Rusija

Australija je u petak objavila da će uvesti dodatne ciljane finansijske sankcije i zabranu putovanja trojici ruskih zvaničnika povezanih sa zatvorom u kojem je prošlog mjeseca umro ruski opozicionar Aleksej Navaljni.

U zajedničkoj izjavi, potpredsjednik australijske vlade, ministar odbrane i vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova Richard Marles i pomoćnik ministra vanjskih poslova Tim Watts optužili su ruske vlasti da su držale Navaljnog na temperaturama ispod nule.

"Australija smatra ruskog predsjednika Vladimira Putina i rusku vladu odgovornim za liječenje i smrt Navaljnog u zatvoru", rekao je Marles, te je pozvao na nezavisnu i transparentnu istragu o okolnostima smrti ruskog opozicionara.

Australija je u ponedjeljak uvela sankcije sedmorici ruskih zvaničnika zbog njihove navodne umiješanosti u "maltretiranje" Navaljnog.

Ruska kazneno-popravna služba saopćila je da je Aleksej Navaljni preminuo 16. februara u zatvorskoj koloniji u kojoj je služio kaznu.

Služba je navela da je Navaljni izgubio svijest nakon šetnje arktičkim Jamalo-Nenečkim autonomnim okrugom, gdje se nalazi kolonija.

Ruske vlasti su izvršile nekoliko inspekcija kako bi utvrdile činjenice u vezi s njegovom smrću.

Aleksej Navaljni je uhapšen u januaru 2021. godine nakon boravka u bolnici u Njemačkoj, gdje se liječio od trovanja. Zapadne zemlje i sam Navaljni okrivili su Rusiju za trovanje, što Kremlj negira.

Bio je osuđen na 19 godina zatvora zbog optužbi za ekstremizam i druga krivična djela. Već je služio kaznu od 11,5 godina zbog optužbi za prevaru.