integracija

Sarajevo: Konferencija Dobre prakse u integraciji migranata o problematici migranata, socijalnih službi

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo, uz podršku Misije OSCE-a u BiH i Ureda za demokratske institucije i ljudska prava pri OSCE-a (ODIHR), organizuje konferenciju na temu „Dobre prakse u integraciji migranata” koja će biti održana 20. i 21. februara u Sarajevu.

Konferenciji će prisustvovati predstavnici resornih ministarstava Kantona Sarajevo koja se bave problematikom migranata, socijalnih službi, te nevladinih organizacija.

Teme konferencija su integracija migranata – institucionalni i pravni okvir, podrška građanskoj, kulturnoj i jezičnoj integraciji migranata, pristup migranata tržištu rada, rasizam i ksenofobija, prevencija i odgovor na diskriminaciju, edukacija migranata, zdravstvena zaštita, socijalne usluge i stanovanje.

Na konferenciji će se obratiti ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica, voditeljica sekcije ljudskih prava Misije OSCE u BiH Esther Garcia Fransioli i savjetnica za migracije i slobodu kretanja, OSCE Ured za demokratske institucije i ljudska prava Alice Szczepanikova, najavljeno je iz MUPKS.