Nije krio emocije

Sarajevo odalo počast Juri Franku: Skijaška staza na olimpijskoj Bjelašnici nazvana po prvom osvajaču medalje na ZOI ‘84

Ovo je i naša zajednička medalja, samo što je ja čuvam kod sebe za sve vas, rekao je Franko

Staza broj "5" na kojoj treniraju mlade skijaške nade Bosne i Hercegovine na sarajevskoj olimpijskoj planini Bjelašnici danas je nazvana po Juri Franku.

Na taj način grad Sarajevo i Olimpijski centar Bjelašnica odali su počast Franku, prvom osvajaču medalje na zimskim olimpijadama iz bivše Jugoslavije i jedinom tada domaćem takmičaru koji se okitio odličjem na Igrama održanim u glavnom gradu Bosne i Hercegovine 1984. godine, koja je do 1992. bila u sastavu SFR Jugoslavije.

Slovenski alpski skijaš, 1984. reprezentativac Jugoslavije, drugo mjesto je osvojio u trci veleslaloma što je izazvalo euforiju i erupciju oduševljenja u bivšoj državi.

Presijecanjem svečane vrpce Franka i Nataše Pirc Musar, predsjednice Slovenije, staza je i zvanično dobila ime po nekadašnjem idolu 21 miliona stanovnika od Vardara do Triglava.

Franko nije skrivao emocije i zadovoljstvo, kazavši da mu je izuzetna čast što je opet u Sarajevu i što je staza nazvana u njegovu čast.

"Ovo je i naša zajednička medalja, samo što je ja čuvam kod sebe za sve vas", rekao je Franko pokazavši srebreno odličje koje je osvojio 1984.

Rekao je i da nijedna staza u njegovoj Sloveniji ne nosi ime po niti jednom skijašu pa je pozvao sunarodnike da to promijene, odnosno nazovu neke od staza po Bojanu Križaju, Mateji Svet i drugim slavnim skijašima iz ove zemlje.

"I današnja svečanost dokaz je neraskidivih prijateljskih veza Slovenije i Bosne i Hercegovine. Imat ćete našu punu podršku na putu ulaska u Evropsku uniju", rekla je, između ostalog, slovenska predsjednica Pirc Musar.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj zvanica sa svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovine, diplomatskog kora, gradskih i kantonalnih čelnika Sarajeva, Općine Trnovo, KJP ZOI '84, proslavljenih sportista s Olimpijskih igara 1984, predstavnika medija…

"Samo da znate predsjednice Pirc, draga Nataša, Jure Franko je naš. On je u našem katastru, jer smo tada bili zajednička država", našalio se Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine te istakao značaj Olimpijskih igara 1984. i u današnjoj bh. diplomatiji.

Johann Sattler, šef delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, rekao je da četiri godine živi "u prekrasnom gradu Sarajevu, ali da je na njegovim planinama ljepše".

"Ovdje nema puno politike i teških govora. Ovdje je i čišći zrak i zaista je divno", rekao je Sattler.

Nihad Uk, premijer Kantona Sarajeva, i Jasmin Ademović, predsjednik Gradskog vijeća Sarajeva i Organizacionog odbora za obilježavanje 40. godišnje ZOI-ja, istakli su da će podržati kandidaturu Sarajeva za organizaciju Olimpijskih igara mladih 2032. te najavili ulaganja u razvoj infrastrukture na sarajevskim olimpijskim planinama.