Vijesti

Sarajevo se opet guši u smradu i smeću. Ministar kaže da su mu ruke svezane

Da se građani Kantona Sarajevo žale na čistoću grada nije neka novost, ali u posljednjih mjesec čini se da je situacija gora nego što je bila. Tim povodom za Raport govorio je kantonalni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Almir Bećarević.

Bećarević ističe da su KJKP Park i KJKP Rad mjesec dana nakon što je on stupio na dužnost s Kantonom potpisali sporazume po kojima je Rad dobio 7 miliona i 800 hiljada KM, a Park 7 miliona i 400 hiljada.

"Oni to sada realizuju u onom obimu kako je predviđeno. Ipak, mi od sugrađana dobijamo ogromne primjedbe na njihovo djelovanje. U početku je to bilo dosta i dobro, ali u zadnjih mjesec dana svi primjete da to nije onaj obim čistoće, odvoda otpada, pokošene trave…

S njihove strane, oni imaju svoju priču, a ja mislim da je to stvar organizacije unutar firme. Ima i ovaj drugi, politički segment. Neko im je valjda rekao da ih nikad niko neće biti smijenjen pa oni nemaju osjećaj za naše sugrađane", kazao je Bećarević.

"Ja koliko znam, nikad veći novac nisu dobili od Kantona. Ja mislim da ima puno prostora unutar tih kompanija da se bolje organizuju. Ovdje se se prepliću i određene političke stvari", kazao je.

Osvrnuo se na direktore pomenuta dva preduzeća.

"Imamo u Radu direktoricu (Vera Arnautović op. a.) koja ne želi da ode u pneziju. Stekla je uslove prije mjesec dana čini mi se, ali ne želi, a ja nemam kao ministar način da je smijenim. Sve je u rukama nadzornog odbora. Nije normalno da neko tamo sjedi ko ima sve uslove za penziju a neće da ide.

Što se tiče Parka, neko im je rekao da ih niko neće dirati. Da li su to politike koje su ih postavile ili…

Ja samo znam da novca imaju dovoljno, to je što siugurno znam. Zašto sad rade ovo, ja nemam odgoovr. Nadam se da će i politike shvatiti da u zadnje dvije-tri godine imamo primjedbe, a isti su ti ljudi na čelu tih preduzeća, ja ne znam šta više treba da neko to shvati. Problem je očito u tim ljudima", kazao je Bećarević.

Kaže da je sa ljudima iz vrha oba preduzeća obavio razgovore čim je stigao na poziciju ministra, ali…

"U posljednje vrijeme nema komunikacije, oni misle da su vječni i nema potrebe da pričamo. Mi im proslijedimo kad se sugrađani žale i onda oni nešto urade, ali striktno to za šta su se građani žalili. Bez toga ništa. Preventivno, ono što bi trebalo da sami rade, toga nema", kazao je Bećarević.