najnesigurnijih gradova sarajevo baščaršija turisti
Vijesti

Sarajevo u vrhu najnesigurnijih gradova regiona. Beograd je daleko iza nas

Čak četiri francuska i tri engleska grada svrstani su u 10 najopasnijih gradova Evrope, a ispada da su “ex-YU” gradovi među najsigurnijima na Starom kontinentu. Objavio je to na svom Instagram i Facebook profilu Geokutak, koji se poziva na Numbeo kao izvor. Prema “indeksu kriminala” (“crime index”), koji upoređuje učestalost krivičnih djela, engleski grad Bradford ponio je neslavnu titulu najopasnijeg u Evropi, dok su mu se u top 10 pridružila još dva “sunarodnjaka” – Coventry i Birmingham.

Statistički gledano, ono što “spaja” ova tri grada je veliki postotak imigranata, primjećuje Geokutak – u Birminghamu bijelci čine samo 48 posto ukupnog stanovništva, dok u Bradfordu i Coventryju više od trećine stanovništva čine imigranti iz Azije i Afrike.

S druge strane, gradovi naše regije su na drugom kraju ljestvice, među najsigurnijim gradovima u Evropi. U Beogradu je “indeks kriminala” gotovo upola manji nego u Bradfordu, dok se hrvatski glavni grad Zagreb može pohvaliti s indeksom kriminala koji je tri puta niži nego u najopasnijem gradu Evrope.

Šta su kriteriji za izbor najnesigurnijih gradova

Jeste li očekivali ovakvu listu? – pita Geokutak u svojoj objavi na Instagramu i Facebooku, gdje su u komentarima su uslijedila preispitivanja kriterija po kojim je lista sastavljena:

“Balkan djeluje sigurno jer se kriminal ne prijavljuje policiji i ne ulazi u statistiku… (…) Marseille je po meni najgori grad Evrope, ispred mojih očiju mafija otela auto na parkingu čovjeku i ženi (njih pet sa automat puškama. Od tada ni piškit u Francuskoj. (…) Ali je bitno znati koji je udio u kriminalu džeparenja u odnosu na recimo silovanje, razbojništvo, ubistvo itd. (…) A Podgorica? (…)”

“Možete li podijeliti link do kompletne liste?”, pita jedan od komentatora koji nije dobio odgovor. Na LINKU možete pogledati listu od 152 grada.

Srbija i Hrvatska

Sarajevo je 47. na listi, na kojoj se našla i Banja Luka koja je 92. Kada je u pitanju regija, od Sarajeva je jedino nesigurnije Skoplje koje je svrstano na 41. mjesto. Sarajevo je Nesigurnije i od Beograda koji je zauzeo 80. poziciju, dok je Novi Sad 67. Kada je u pitanju Hrvatska, najnesigurniji je Split (98.), zatim slijede Rijeka (131.) i Zagreb (141.).

Treba napomenuti da ni Numbeo, koji je izvor ovih podataka, ne objavljuje kriterije po kojima je popis sastavljen. Stoga ih treba uzeti “sa zrnom soli”, jer – prema Wikipediji – “ne postoji revizija treće strane o tačnosti podataka na ovoj web stranici. Numbeovo rangiranje gradova ne temelji se na potvrđenim statističkim podacima, već na ‘recenzijama‘ koje su ostavili anonimni korisnici stranice.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare